Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto: "Gondolihissiehdotus selvitetään vakavasti" – video näyttää, millaiset näkymät hissistä avautuisivat

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ehdotti keskiviikkona lukuvuoden avajaispuheessaan, että Jyväskylässä voitaisiin selvittää gondolihissiradan rakentamista kaupunkiin.

Gondolihissi on ilmassa vaijerin varassa kulkeva kopillinen hissi. Gondolihissejä on laskettelukeskuksissa, mutta niitä on rakennettu myös kaupunkeihin ja turistikohteisiin.

Hämäläisen visiossa gondolihissirata voisi yhdistää Ylistönrinteen, Mattilanniemen ja Seminaarinmäen kampukset sekä Hippoksen ja Harjun.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto pitää Hämäläisen avausta myönteisenä asiana.

– On hienoa, että yliopiston rehtori ottaa laajemmin kantaa ympäröivään yhteiskuntaan ja tekee avauksia kaupungin kehittämiseksi, Koivisto kiittää.

Koiviston mukaan kaupunki selvittää gondolihissiradan mahdollisuudet Jyväskylässä. Sen tarkemmin Koivisto ei vielä kantaansa lukitse.

– Kyllä tämä ehdotus käydään läpi vakavasti, tämä vaatii selvittelyä. Asia käydään läpi kaupungin päässä perusteellisesti, hän sanoo.

Koiviston mukaan kaupunkikuvallisesti gondolihissit voisivat sopia Jyväskylään hyvin.

– Varmasti löydettäisiin ratkaisu, jossa hissirata tänne sopii. Matkailullisesti hissirata voisi lisätä Jyväskylän erottuvuutta, ja jos se olisi toimiva, niin mikä ettei, hän kommentoi.

Koiviston mukaan mahdollisessa gondolihissihankkeessa pitäisi huomioida sen vaikutukset kaupunkikuvaan, rakenteelliset näkökulmat ja toimivuus liikenteen kannalta, rahoitus ja liiketoimintamalli.

Koiviston mukaan kun puhutaan rahasta, on liian aikaista arvioida, olisiko hissihanke realistinen.

– Sitä pitäisi yhtenä asiana pohtia, mikä olisi mahdollinen ansaintalogiikka, Koivisto kommentoi.

 

Seminaarinmäen alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, ja myös Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia on suojeltu.

Alvar Aalto -säätiön hallituksen puheenjohtaja Leena Rossi suhtautuu yleisellä tasolla myönteisesti Keijo Hämäläisen avaukseen.

– Hämäläinen ideoi puheessaan tulevaisuuden Jyväskylää vähintäänkin yhtä rohkeasti kuin nuori ja räväkkä Alvar Aalto aikoinaan. Gondolihissi sopisi kumpuilevaan järvikaupunkiin. Hyvä ja kantava idea on aina sovitettavissa kaupunkikuvaan, Rossi kommentoi.

Suomalaisia esikuvia löytyy Levin ja Ylläksen laskettelukeskuksista. Levillä on Suomen pisin, 1352 metriä pitkä gondolihissirata, joka valmistui vuonna 2000.

Yle uutisten jutun mukaan hissi maksoi noin 20 miljoonaa silloista markkaa, mikä vastaa Tilastokeskuksen laskurin mukaan nykyeuroiksi muunnettuna noin 4,3 miljoonaa euroa.

Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari ei halua yksityiskohtien puuttuessa arvioida Jyväskylän gondolihissiradan mahdollisia kustannuksia. Hinta riippuisi Palosaaren mukaan esimerkiksi hissiradan pituudesta, sen korkeudesta sekä väliasemien määrästä.

– Mikäli hissi kulkisi ilmassa talojen yläpuolella, se olisi kalliimpi kuin matalammalla kulkeva hissi, koska rakennettavien hissitolppien pitäisi olla korkeampia. Lisäksi mitä enemmän väliasemia olisi, sitä kalliimpi hanke. Yhden väliaseman hinta voi olla yksistään useita miljoonia euroja riippuen käytettävästä hissitekniikasta, kommentoi Palosaari.

Rukan laskettelukeskukseen rakennetaan gondolihissiä. Hissiin tulee alkuvaiheessa yhteensä 12 koppia. Hissin rakentaminen maksaa noin neljä miljoonaa euroa.

Turun Kakolanmäelle rakennetaan puolestaan funikulaaria eli rinnehissiä, jonka on määrä tulla käyttöön joulukuussa. Hissi kulkee Linnankadulta Kakolan laelle 130 metrin matkan. Hinta-arvio on 4,5 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .