Jyväskylän kaupunki selvittelee kompostoinnin nykytilannetta – tavoitteena parantaa biojätteen hyötykäyttöä

Biojätteen kierrätystä ja hyötykäyttöä parannetaan kesän aikana Jyväskylässä. Kaupungin ympäristönsuojelu toteuttaa selvityksen, jolla tarkastellaan biojätteen kiinteistökohtaisen kompostoinnin nykytilannetta. Selvitys toteutetaan yhteistyössä Mustankorkea Oy:n ja Jyväskylän seudun jätelautakunnan kanssa.

Selvitys tehdään kiinteistökäynneillä, joiden aikana tarkastetaan kiinteistön kompostorin ominaisuudet, kuten malli ja vaadittavat eristykset. Käynnit tekee pääasiassa kesä-elokuun aikana kaupungin ympäristönsuojelun kesätyöntekijä.

Käynnit keskittyvät ensisijaisesti Jyskän, Halssilan, Holstin, Ritopohjan ja Palokan alueisiin. Asukkaita tiedotetaan asiasta.

Jyväskylän seudulla on biojätteen erilliskeräysvelvoite. Asukkaat voivat joko lajitella biojätteen biojäteastiaan tai kompostoida jätteen.

Kompostoinnin kautta biojätteitä voidaan hyödyntää omalla pihalla esimerkiksi kukkapenkkien kasvualustana.

Selvityksen toteuttajat kuitenkin huomauttavat, että kompostorin kuntoon on kiinnitettävä huomiota: kompostorin on oltava suljettu, jyrsijäeristetty ja hyvin ilmastoitu, eikä siitä saa aiheutua ympäristö- tai terveyshaittaa. Jos kompostoria käytetään ympäri vuoden, sen tulee olla myös lämpöeristetty.

Biojäteastiaan lajiteltu biojäte kuljetetaan Jyväskylän seudulla Mustankorkean jätekeskuksen biokaasu- ja kompostointilaitokseen hyötykäyttöön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .