Jyväskylän kaupunki vaatii jatkossa työntekijänsä korvausvastuuseen kolmannesta vahingosta – raportin mukaan vahinkoja sattuu toistuvasti samoille henkilöille

Jyväskylän kaupunki alkaa periä työntekijöiltään ja viranhaltijoiltaan omavastuukorvausta, jos työntekijä aiheuttaa vuoden sisällä kolmannen kerran vahinkoa käytössään olevalle kaupungin omaisuudelle. Tämä koskee kaikkia laitteita alkaen kännyköistä aina ajoneuvoihin ja raskaaseen kalustoon.

Työntekijälle koituva omavastuu on 500 euroa tai jos koneen tai laiteen arvo on pienempi, peritään koko summa.

– Työntekijältä peritään omavastuu siinä tapauksessa, että kysymyksessä on huolimattomuus, tahallisuus tai tuottamuksellisuus, tarkentaa laskentapäällikkö Vesa Voutilainen.

Kaupungin vakuutusraportoinnista on käynyt ilmi, että osa vahingoista tapahtuu toistuvasti samoille henkilöille. Esimerkiksi ajoneuvoihin kohdistuvia vahinkoja on raportoitu tapahtuvan jopa 5–10 kertaa samoille henkilöille.

Viime vuonna kaupungin käyttöomaisuuteen kohdistuneita vahinkoja rekisteröitiin yhteensä 321 kappaletta. Niistä ajoneuvovahinkoja oli 135. Kaupungin työntekijöiden käytössä on yhteensä 296 ajoneuvoa, joista 208 on kaupungin omistamia ja loput leasingajoneuvoja. Mukana luvussa ovat liikelaitosten, kuten Altek Aluetekniikan ja Pelastuslaitoksen ajoneuvot.

Vahinkotapauksissa kaupunki joutuu maksamaan vakuutusten omavastuiden lisäksi mahdollisia muita maksuja, joita vakuutus ei kata. Lisäksi uusissa omistus- ja leasingajoneuvoissa ei ole enää kaskovakuutuksia, jolloin työntekijän tai viranhaltijan aiheuttamien vahinkojen korvaaminen jää kokonaisuudessaan kaupungin maksettavaksi.

Kaskoista luovuttiin kaupunginhallituksen keväällä 2015 päättämän vakuutuspolitiikan mukaisesti.

Voutilainen huomauttaa, että muun omaisuuden kuin ajoneuvojen vahinkoja ei ole korvattu vakuutuksista, koska kaupungin vakuutusten omavastuu on korkeampi kuin vahingoittuneen omaisuuden arvo.

Tyypillisimpiä kaupungin koneille ja laitteille tapahtuneista vahingoista ovat kolhut ja rikkoontumiset sekä kastumiset. Kesällä tapahtuu ylikuumenemisia, talvella jäätymisiä. Voutilainen kertoo, että joskus laite tai väline on rikkoutunut, kun työntekijä on estänyt suuremman vahingon syntymistä.

Ajoneuvojen osalta määrällisesti eniten vakuutuksista korvattuja vahinkoja on sattunut kaupungin perusturvapalvelujen ajoneuvoille. Tyypillisesti vahingot ovat olleet parkkipaikoilla tapahtuneita naarmutuksia.

– Kaupungin autoja on myös vahingoitettu tehtävien hoitamisen aikana esimerkiksi pysäköintipaikoilla. Vakavia liikenneonnettomuuksia ei kaupungin kevyelle kalustolle ole tapahtunut, kertoo Voutilainen.

Raskaan kaluston osalta tyypilliset vahingot ovat talvikunnossapidon sekä pelastuslaitoksen kalustolle tehtävien hoitamisen yhteydessä tapahtuneita kolhiintumisia tai laitteiden rikkoontumisia. Aiempina vuosina on tapahtunut joitakin raskaan kaluston vakavampia liikennevahinkoja, kuten tieltäsuistuminen tienreunan sortuessa ja hirvikolari kiireellisen tehtävän yhteydessä.

– Näitä vahinkoja tapahtuu määrällisesti vain muutamia vuodessa, mutta euromäärät voivat olla tapauskohtaisesti huomattavia, kertoo Voutilainen.

Henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä toivoo, että uusi käytäntö lisää työntekijöiden huolellisuutta. Alkuvuonna 2018 on tapahtunut vähemmän vahinkoja kuin vastaavana aikana viime vuonna, mikä antaa odottaa, että tänä vuonna vahinkojen määrä jää puoleen viime vuotisesta.

Jyväskylän kaupunki on Keski-Suomen suurin työnantaja, yhteensä noin 7 000 työntekijän henkilöstö koostuu yli 400 ammattinimikkeestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .