Jyväskylän keskustaan halutaan kolmenkympin nopeusrajoitus – Kaupunkirakennelautakunta päättää asiasta tiistaina

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta esittää nopeusrajoituksen alentamista tietyillä katuosuuksilla Jyväskylän keskustassa. Lautakunta päättää asiasta kokouksessaan 26. maaliskuuta.

Jyväskylän keskustassa saa nykyisin ajaa nopeutta 40 km/h, paitsi pihakaduilla ja paikallisliikenneterminaalin kohdalla, joilla suurin sallittu nopeus on 20 km/h.

Lautakunta ehdottaa Jyväskylän keskustan kehäväylien sisäpuolille jäävien väylien nopeusrajoituksen laskemista niin, että se olisi jatkossa 30 km/h.

Muutos koskisi Vapaudenkatua, Cygnaeuksenkatu, Gummeruksenkatua, Kilpisenkatua, Urhonkatua sekä osittain Asemakatua, Väinönkatua ja Ilmarisenkatua.

Ehdotuksen perustelujen mukaan nopeusrajoitus lisäisi erityisesti jalan ja pyörällä liikkuvien liikenneturvallisuutta vähentämällä onnettomuusriskiä sekä onnettomuuksien vakavuutta. Se esimerkiksi vähentäisi autojen ja pyöräilijöiden välisiä nopeuseroja, mikä toisi turvallisuuden tunnetta pyöräilijöille, vähentäisi turhia ohituksia sekä jalkakäytävällä pyöräilyä. Lisäksi alhaisempi ajonopeus vähentäisi liikennemelua, josta kärsitään useissa keskustan kerrostaloissa.

Käytännössä nopeusrajoituksen laskeminen ei tule merkittävästi vaikuttamaan linja-autojen matka-aikoihin. Tarvittaessa Vapaudenkadulta voidaan vähentää tasa-arvoisia risteyksiä, jos linja-autoliikenteen sujuvuus kärsii nopeusrajoitusmuutoksesta, lautakunnan esittelytekstissä todetaan.

Kolmenkympin nopeusrajoitus kaupunkien ydinkeskustoissa on koko ajan yleistynyt. Muun muassa Helsingissä, Joensuussa, Oulussa, Porissa ja Tampereella on jo olemassa tai suunnitteilla keskustan 30 km/h nopeusrajoitus.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .