Opiskelijat opintotukiselvityksestä: "Usko tulevaisuuteen koetuksella"

Jyväskylän korkeakoulujen opiskelijajärjestöt tyrmäävät hallituksen aikeet heikentää opintotukea.

Jyväskylän korkeakoulujen opiskelijakunnat tyrmäävät opintotukeen esitetyt heikennykset. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (JAMKO) julkaisivat asiasta tiistaina yhteisen kannanoton.

Järjestöjen mukaan opiskelijoiden jo nykytasolla riittämättömästä toimeentulosta kaavaillaan leikattavan jopa 28 prosenttia.

– Samalla hallitus suunnittelee kiristyksiä opintoaikoihin, vaikka nykyiselläänkin tavoiteajassa eteneminen vaatii täysipäiväistä opiskelua, järjestöistä kritisoidaan.

Opintotuen selvitysmies, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo esitti tiistaina julkistetussa raportissaan korkeakouluopiskelijoiden opintorahan pienentämistä nykyisestä hieman yli 300 eurosta 250 euroon kuukaudessa. Lisäksi Uusitalo esittää opintolainojen valtiontakausta nostettavaksi niin, että opintorahan, asumislisän ja opintolainan yhteenlaskettu summa nousisi 1 100 euroon kuukaudessa.

"Lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty"

JYYn hallituksen puheenjohtajan Lasse Heikkilän mukaan äärimmilleen pingotettu opiskelutahti kannustaa opiskelijoita lähinnä keräämään tarvittavan määrän opintopisteitä, osaamisesta välittämättä.

– Vaatimukset nopeasta opiskelutahdista pakottavat opiskelijan menemään sieltä, missä aita on matalin, Heikkilä toteaa tiedotteessa.

Opiskelijat huomauttavat, että paitsi kansallisesti myös paikallisesti huoli on suuri – Jyväskylässäkin korkea vuokrataso vie jo nyt valtaosan opiskelijoiden toimeentulosta.

– Selvitys opintotukileikkauksista on nyt annettu, mutta lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Toivomme kansanedustajilta rohkeutta panostaa koulutukseen, joka ei ole pelkkä menoerä, vaan osa ratkaisua Suomen talouden haasteisiin, JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Eemeli Rajala huomauttaa.

Kritiikkiä myös kattojärjestöiltä ja oppositioista

Opintotuen heikennyksiä nousivat tiistaina tuoreeltaan kritisoimaan myös Suomen opiskelijakuntien liitto Samok ja ylioppilaskuntien liitto SYL, sekä useat oppositiopoliitikot.

– Opiskelijan työ on opiskella – ja hän ansaitsee toimeentulon. Surullista kun opiskelua kuvataan "harrastamiseksi", tviittasi muun muassa Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Oppositio raivostui opintotuen heikennyksestä: "Todella kylmääviä esityksiä"

Selvitysmies: Opintoraha korkeakouluissa 250 euroon kuukaudessa