Jyväskylän koronavirusillassa vastattiin yleisön kysymyksiin: Riittääkö lääkäreitä kesälläkin? Miten karanteenissa saa ruokaa? Katso videotallenne tilaisuudesta

Keskisuomalainen välitti tilaisuuden suorana lähetyksenä. Tallenne on katsottavissa tästä jutusta.

Kysymyksiin vastasivat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen, apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg, infektiolääkäri Maija Rummukainen ja solu- ja molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki.

Auttavatko hengityssuojaimet estämään koronavirusta?

VM: Suusuoja itse asiassa aiheuttaa sen, että ihminen räplää kasvojaan vielä enemmän. Ne ovat ehkä enemmän tähdellisiä terveydenhuoltohenkilökunnalle, mutta eivät ihan tavallisessa käytössä.

THL ei ole suositellut karanteenia esimerkiksi Italian matkan jälkeen. Onko tämä hyvä tapa toimia?

MR: Tämän hetken tietämyksen mukaan oireeton henkilö ei tartuta. Jos ihmisellä ei ole oireita, ei häntä mielestäni voi pistää karanteeniin. Tärkeää on, että jos on lieviäkin oireita ja tulee epidemia-alueelta, pitää hakeutua tutkimuksiin.

Tilaisuus järjestettiin turvallisuussyistä ilman yleisöä ja striimattiin Keskisuomalaisen verkkosivuille. Kuva: Marko Kauko

Uskaltaako matkustaa ja lentää?

MR: Kyllä sanoisin, että uskaltaa matkustaa. Selvä on, että en lähtisi epidemia-alueelle.

Miten karanteenissa saa ruokaa?

MR: Tänä päivänä on mahdollisuuksia tilata ruokaa kaupasta ja netistä. Vanhusväestöllä on sosiaalitoimen tehtävä järjestää ruoka. Jos ihminen laitetaan karanteeniin, ei häntä jätetä sinne yksin.

Entä läheisen vanhuksen tilanne?

MR: Ei voi antaa neuvoa, että eristetään vanhus. Mutta ei mennä sairaana tapaamaan vanhuksia ja terveydenhuoltohenkilökunnankin täytyy olla terveitä, kun he menevät töihin.

Kuvassa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen, infektiolääkäri Maija Rummukainen, molekyylibiologian dosentti Varpu Marjomäki ja apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg. Kuva: Marko Kauko

Pitäisikö vältellä harrastuksia, joissa on paljon ihmisiä?

MR: Ei pidä, jos ei ole sairas. Ihmiset ovat vastuullisia. En usko, että kukaan haluaa tartuttaa edes flunssaa kehenkään.

Miksi monet uudet influenssapandemiat lähtivät Kiinasta?

LS: Eihän Kiina ole ainut paikka. Näitä pandemioita lähtee sellaisista paikoista, joissa on tiheät ihmispopulaatiot. Erityisesti jos puhutaan näistä uusista virustartunnoista, ne lähtevät paikoista, joissa ihmiset ovat läheisessä kosketuksissa eläinten kanssa.

Saadaanko kesälläkin riittävästi hoitohenkilökuntaa ja lääkäreitä paikalle?

JK: Kyllä saadaan. Vaikka tartunnan saaneiden määrät kasvaisivat merkittävästikin, voimme henkilöstön kesälomia ja muita järjestelyjä käyttäen huolehtia siitä, että meillä on aina riittävä määrä henkilöstöä käytettävissä. Jos ajatellaan vakavinta tilannetta, voimme kutsua työelämän ulkopuolella olevia terveydenhuollon ammattilaisia töihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Liigalta ensimmäinen koronareaktio - pelaajakäytävä pamahti kiinni medialta, fanitapaamiset peruttu

Keski-Suomessa todettiin uusi koronavirustartunta – koko maassa uusia tapauksia 19

Pelätty vieras saapui maanantaina myös Keski-Suomeen – yksittäisiä ihmisiä määrättiin karanteeniin Jyväskylässä

Italiassa liki 170 uutta koronakuolemaa, uusia tartuntoja liki tuhat

Suomessa koronatartunnat selvästi muita Pohjoismaita jäljessä – THL:n ylilääkärin mukaan ilmiölle ei selvää yksiselitteistä syytä

Ruotsi nosti koronaviruksen riskiarvion korkeimmalle mahdolliselle tasolle