Jyväskylän kouluissa ja päiväkodeissa työskentelee jopa 250 lähihoitajakoulutuksen käynyttä – kaupunki pohtii, voisiko heidät ohjata terveydenhuollon tehtäviin

Kaupunginhallituksen puheenjohtajat Meri Lumela (vihr.), Juha Suonperä (kok.) ja Eila Tiainen (vas.) vetoavat yhteisessä kirjoituksessaan (Mielipiteet-osastolla) kaupunkilaisten yhteisvastuullisuuteen ja kiittävät myös henkilöstöä uusien toimintatapojen ja viestintävälineiden omaksumisesta nopealla aikataululla esimerkiksi perusopetuksessa.

Puheenjohtajisto haluaa viestittää kaupunkilaisille, että poikkeusoloista huolimatta kaupunki pyrkii tuottamaan palvelut ja pitämään huolta kuntalaisten hyvinvoinnista. Jyväskylän kaupunki on ottanut valmiussuunnitelman käyttöön ja poikkeusolojen johtoryhmä toimii kaupunginjohtaja Timo Koiviston johdolla.

Kaupunginhallituksen ykköspuheenjohtaja Meri Lumela kertoo, että parhaillaan käydään läpi henkilöstön koulutusta ja osaamista heidän osaltaan, jotka eivät palvelujen sulkemisen takia voi tehdä omaa työtään.

Tavoitteena on siirtää työvoimaa sinne, missä sitä nyt ja lähiaikoina tarvitaan lisää, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä ikääntyneiden palveluissa. Esimerkiksi koulunkäynninohjaajista ja varhaiskasvatuksen työntekijöistä on lähihoitajakoulutus noin 250 työntekijällä.

– Kaiken kaikkiaan pyrimme toimimaan joustavasti ja hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Koko ajan mietimme, voidaanko ennakoivasti tehdä jotain, kertoo Lumela.

Hän kertoo myös, että koulunkäynninohjaajilla on uudenlaista tekemistä nyt myös kouluilla, sillä he pystyvät tekemään tärkeää työtä perheiden tukemiseksi. Kaikki lapset ja nuoret eivät pysty pitämään päivärytmistä kiinni, mikä näkyy poissaolona etäopetuksesta ja yhteydenpidosta. Koulunkäynninohjaajat voivat käytännössä hakea soittamalla yhteyttä näihin oppilaisiin.

– Se on ensiarvoisen tärkeää työtä, jolla ehkäistään, ettei lapsi tai nuori jäisi ilman opetusta ja jolla ylläpidetään perheiden hyvinvointia, toteaa Lumela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Meillä on nyt poikkeusolot, mutta kaupunkimme toimii!