Jyväskylän koulutuskuntayhtymä varautuu jättileikkauksiin - päätöksiä syksyllä

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä teki viime vuonna reilusti positiivisen tuloksen. Tulos oli 3,3 miljoonaa euroa plussalla. Kuntayhtymällä on pitkäaikaista lainaa vain 4,2 miljoonaa euroa, ja omavaraisuusaste nousi 79 prosenttiin.

Tulos on hyvä tilanteessa, jossa koulutuskuntayhtymän opiskelijatuotot eli valtiolta saatu rahoitus on pienentynyt yli 10 miljoonaa euroa vuodesta 2012 viime vuoden loppuun. Vuonna 2015 opiskelijatuotot pienenivät lähes viisi prosenttia, 4,6 miljoonaa euroa.

Koulutuskuntayhtymä vähensi henkilöstön määrää viime vuonna. Henkilöstömenot olivat 2,1 miljoonaa euroa edellisvuotta pienemmät. Vuoden 2015 lopussa kuntayhtymän palveluksessa oli 1 172 henkilöä. Tämä on lähes 50 henkeä vähemmän kuin vuonna 2014.

Liikevaihto oli 137 miljoonaa euroa. Kuntayhtymän vuosikate oli 12 miljoonaa euroa.

Vuonna 2015 rakentamiseen käytettiin 16 miljoonaa euroa. Eniten meni Harjun kampuksen peruskorjaukseen.

Koulutuskuntayhtymässä opiskeli vuonna 2015 vajaat 18 000 aikuista ja nuorta. Lisäksi yritys- ja henkilöstökoulutukseen sekä muuhun koulutukseen osallistui noin 6000 opiskelijaa.

Mittavat säästöt edessä

Toisen asteen koulutukseen suunnitellaan mittavaa uudistusta joka toteutuu 2018. Ammatillisesta koulutuksesta leikataan valtakunnallisesti vuosina 2016–2018 248 miljoonaa euroa.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä varautuu rahoitusleikkauksiin ja uudistukseen sopeutusohjelmalla vuosille 2017–2019. Kuntayhtymän ammatillisesta koulutuksesta leikataan noin seitsemän miljoonaa euroa ja lukiopuolelta kaksi miljoonaa euroa. Sopeuttamisohjelman hyväksyy syksyllä yhtymän hallitus.

Säästökeinoja esimerkiksi lukioissa ovat todennäköisesti kurssien vähentäminen, ryhmäkokojen kasvattaminen, itsenäisen opiskelun lisääminen ja ostopalvelujen vähentäminen.

Lukiokoulutuksen luottamusmies ja johtoryhmän jäsen Juha Paananen pelkää, että leikkaukset opetuksesta tulevat olemaan rajuja.

Henkilöstökin vähenee, mutta ensisijaisesti eläköitymisten, ylitöiden vähentämisten ja määräaikaisuuksien hyödyntämisen kautta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .