Jyväskylän läpi kulkee yli miljoona joulukorttia, urakassa mukana 60 kiireapulaista

Postin Jyväskylän lajitteluterminaali maantieteellisessä solmukohdassa on erityisen vilkas paikka. Joulu lisää kiirettä entisestään. Joulukortteja lähti ja tuli viime vuonna 1,3 miljoonaa kappaletta, kun niitä koko maassa lähetettiin 26 miljoonaa.

Terminaalissa työskenteleekin noin 60 kiireapulaista joulun paketti- ja korttilähetyksiä lajittelemassa. Vaikka tekijöitä on paljon, kahden viikon pestin onnistui saamaan vain kymmenesosa hakijoista. Joulukorttien lajittelutöihin haki noin 480 ihmistä ja pakettien lajitteluun vähän alle 200 ihmistä.

– Joka vuosi mukana on kokeneita lajittelijoita ja joukko uusia kasvoja, tuotantoesimies Eero Lestinen kertoo.

Koska hakijoita on paljon ja työ kestää vain pari viikkoa, valinnat tehdään hakemusten perusteella.

Yksi uusista on Tilla Larkiala, joka kuuli työpaikasta poikaystävänsä kautta. Poikaystävä on ollut jouluapulaisena aiemmin, nyt hommiin haki ja pääsi puolestaan Larkiala.

Keskiviikkona Larkiala leimasi joulukortteja.

– Tämä on jotenkin mukavampaa työtä kuin korttien lajitteleminen, Larkiala tuumi.

Lajittelutyössä taas oli muiden muassa Antti Virkki. Hän on ollut aiemminkin samoissa töissä, mutta taukoa on ollut nyt useita vuosia.

– Tämä on rentoa hommaa, saa tehdä omaan tahtiinsa eikä kukaan hengitä niskaan, Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi opiskelva Virkki sanoi.

 

Larkiala ja Virkki ovat itse laiskoja joulukorttien lähettäjiä.

– En muista, koska olisin lähettänyt. Itse saan aina mummolta joulukortin, ja viime vuonna siskokin lähetti, Larkiala kertoi.

– Kun ei itse lähetä, niin ei tarvitse myöskään muilta odottaa, Virkki tuumi ja sanoi saattavansa satunnaisesti joskus kortin lähettää.

Posti on koko maassa palkannut tänä vuonna joulusesonkiin yli 3 000 kiireapulaista lähetysten lajitteluun, kuljetukseen ja asiakaspalveluun.

– Jouluapulaiset tekevät töitä tuntipalkalla, joka on kympin tietämissä. Ilta- ja yövuorot sekä viikonloput nostavat palkkaa hieman, tuotantoesimies Lestinen kertoo.

Kortteja suomalaiset lähettävät jouluna edelleen, vaikka vauhti onkin hiipunut huippuvuosista. Viime vuonna joulukortteja lähetettiin 26 miljoonaa, kun parhaimpina vuosina niitä on lähetetty jopa yli 50 miljoonaa.

Edelleen joulukorttien määrä tarkoittaa miltei kaksinkertaista postimäärää normaalipäiviin verrattuna.

– Paketteja kulkee normaalisti noin 10 000 vuorokaudessa, mutta joulun alla määrä kipuaa reiluun 15 000 pakettiin, Lestinen kertoo.

Jyväskylän terminaalissa on vakituista henkilökuntaa noin 50 henkeä, eli jouluapulaiset tuplaavat henkilöstömäärän parin viikon ajaksi.

– Myös jouluapulaiset kuten muukin henkilöstö tekevät töitä kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri. Autoja meidän pihan kautta kulkee 80–100 vuorokaudessa, Lestinen kertoo.

Ensimmäiset joulutervehdykset lähetettiin Suomessa 1880-luvun alkupuolella. Postin lokakuussa teettämän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta aikoo lähettää Postissa kulkevia joulukortteja. Naisista kortteja aikoo lähettää kolme neljästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .