Jyväskylän perinteikkään Toukofestin jatko on vaakalaudalla – taustalla vaatimus perusopetuksen maksuttomuudesta

Jyväskylän perinteikkään koululaistapahtuman Toukofestin jatko on auki, kirjoittavat tapahtumaa järjestävän Nuorten Suomi ry:n puheenjohtaja Tarja Tuomainen, toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Tilkanen, Toukofest-tapahtumajohtaja Jan Simpanen ja Toukofest-tuottaja, tiimivalmentaja Pilvi Hokkanen Keskisuomalaisen mielipidesivulla.

Keskisuomalainen kertoi 12. maaliskuuta, että Jyväskylän peruskouluissa ryhdytään noudattamaan kirjaimellisesti perustuslakia, joka takaa jokaiselle oikeuden maksuttomaan perusopetukseen. Tähän saakka maksuttomuudesta on lipsuttu koulupäivän aikana tehtävien retkien ja teemapäivien yhteydessä. Esimerkiksi Toukofest on ollut maksullinen tapahtuma.

Järjestäjät korostavat kirjoituksessaan, ettei Toukofestin järjestäminen ole ilmaista.

– Toukofest tarjoaa kymmeniä toimintapisteitä ja toimintoja sekä nuoria kiinnostavia esiintyjiä. Sinne ostetaan laadukas äänentoisto. Kaupungille maksetaan tilavuokrat ja Linkki-maksut. Tapahtuma on niin suuri, että järjestäjänuorten tueksi tarvitaan päätoiminen aikuinen. Tukiaikuisen palkka ja muut kulut on katettava tuotoilla, koska tapahtumalla ei ole perusrahoitusta eikä se tuota voittoa, järjestäjät kirjoittavat.

– Olisi hienoa, jos voisimme tarjota koululaisille ilmaisen tapahtuman. Käytännössä se on mahdotonta.

Järjestäjät toivovat asiasta laajaa keskustelua ja yhteistä näkemystä koulujen ja sivistystoimien, oppilaiden ja vanhempien kanssa.

Lue koko mielipidekirjoitus tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Toukofestin jatko on auki

Äidin mitta täyttyi: "Ei ole ratkaisu, että lapsi laitetaan hiihtämään, jos vanhemmat eivät maksa laskettelulippua" – Jatkossa koulu maksaa teemapäivät tarvittaessa Jyväskylässä