Jyväskylän poliisilla uutta tietoa lapsen houkuttelijasta: "Syytä epäillä -kynnys ylittynyt"

Poliisi aloitti torstaina tutkinnan tapauksessa, jossa "vanhemman herran" epäillään houkutelleen alakouluikäistä poikaa autonsa kyytiin Jyväskylän Matkakeskuksen tuntumassa tiistaina iltapäivällä.

– Kirjasimme itse virallisen ilmoituksen, koska kukaan muukaan ei ilmoitusta ole tehnyt. Tapahtuneesta oli kyllä jälkikäteen ilmoitettu, tosin viiveellä, hätäkeskukseen poliisipartion saamiseksi paikalle. Tapauksen selvittely ei edennyt tuoreeltaan, koska partio pääsi paikalle vasta myöhemmin päivällä, rikoskomisario Markku Latvala kertoo.

Poliisi tutkii tapausta alustavasti nimikkeellä "lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin". Siihen syyllistävä voi saada sakkoja tai enintään vuoden vankeutta.

– Syytä epäillä -kynnys on ylittynyt. Tämä kynnys on matala. Se tarkoittaa sitä, että kuvailtu tapahtuma on todennäköisemmin tapahtunut kuin että ei olisi.

Latvala korostaa, että mitään varmuutta miehen aikeista ei vielä ole, koska häntä ei olla tavoitettu. Poliisi etsii miestä Matkakeskuksen sekä lähialueiden turvakameroiden kuvatallenteiden avulla.

– Haarukoimme miehen liikkeitä lähinnä ajallisesti, koska saamamme tuntomerkit ovat hataria.

Latvalan mukaan "vanhemman herran" iästäkään ei ole tarkempaa tietoa.

– Mukaan houkuteltu poika on 8-vuotias. Vaikea sanoa, minkä ikäistä tuonikäinen lapsi pitää "vanhempana herrana".

Latvala kehottaa tapauksesta kiinnostuneita säilyttämään malttinsa "pedofiilipuheilta".

– Voihan olla, että tämä "vanhempi herra" on katsonut, että pikkupoika kulkee yksin ja tarjonnut oikeasti vain kyytiä kotiin.

Latvalan mukaan poliisi kirjaa vuosittain muutamia vastaavia ilmoituksia, joissa väitetään tuntemattoman aikuisen houkutelleen lapsia mukaansa.

– Suurimmassa osassa tapauksia käytökselle on löytynyt luonnollinen selitys.

Esimerkkinä Latvala mainitsee tilanteen Muuramessa, jossa lapsilta ainoastaan tietä kysynyt mies joutui syyttä vihjailujen kohteeksi.

Miten poliisi ohjeistaa toimimaan aikuista, joka havaitsee, että joku lapsi kenties on eksynyt tai näyttää muuten kaipaavan apua?

– Jos on puhtaat jauhot pussissa, ei mikään estä lähestymästä, jos näkee oikeasti, että lapsi näyttää tarvitsevan apua tai on eksyksissä. Päinvastoin, tämä on jopa velvollisuus, jos tilanne siltä näyttää.

– Mikäli taka-ajatuksia on, esimerkiksi houkuttelua, niin hätäkeskus (112) on se, mihin lapsen tai aikuisen tulee soittaa heti, eikä jäädä odottelemaan tai tekemään ilmoitusta sähköiseen järjestelmäämme, koska se tulee viiveellä.

Latvala myös toteaa, ettei apuaan antavien aikuisten kannata ensimmäisenä tarjota kyytiä tai lähteä taluttelemaan lasta mihinkään, varsinkaan, jos lapsi vastustelee. Yksi hyvä keino on kysyä lapselta vanhemman puhelinnumeroa ja tarvittaessa yhdessä soittaa isälle tai äidille jatkotoimia varten.

– Myös avuntarjoaja voi soittaa hätäkeskukseen ja kertoa, että pikkulapsi kaipaa aikuisen apua.

Keskisuomalainen kertoi tapahtumista keskiviikkona verkkolehdessään ja torstaina painetussa lehdessään. Puistokadun päiväkotikoulun oppilas oli palaamassa kotiinsa tiistaina Matkakeskuksen kohdalla, kun mies lähestyi häntä tarjoten kyytiä.

Tilanne raukesi, kun saman koulun vanhempi poikaoppilas kuuli keskustelun ja tarjoutui saattamaan pienemmän oppilaan kotiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .