Jyväskylän putkistoissa muhii lääkkeitä ja kemikaaleja – video kertoo, mitä viemäriin saa laittaa

Vesihuollon ammattilaiset muistuttavat, ettei pönttö ole roskis.

Jyväskylän vesiputkistot paljastavat inhottavan yllätyksen. Vessanpönttöön kaadetaan paljon muutakin kuin ruumiintuotoksia, Jyväskylän Energialta ja Jyvässeudun puhdistamolta kerrotaan. Vedenpuhdistamossa on ongittu ylös lääkkeiden lisäksi myös leluja, tekohampaita ja kokonaisia muovipussirullia.

Pahimmillaan viemäriin karannut esine saattaa aiheuttaa tukoksen ja nostaa likavedet omalle tai naapurin lattialle. Myös ympäristö kärsii, kun veden joukkoon pääsee haitallisia aineita ja kemikaaleja.

Vesihuoltolaitoksen ja paikallisten kumppaneiden kampanjavideo muistuttaa, ettei viemäriin saa kaataa mitä tahansa.

Puhdistamo ei pysty kaikkeen

– Jätevedenpuhdistamoissa poistetaan kyllä tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, mutta kaikkia haitta-aineita puhdistamot eivät pysäytä. Siksi niitä päätyy vesistöihin, vesiasianpäällikkö Saijariina Toivikko Vesilaitosyhdistyksestä kertoo.

Vastuullisen kuluttajan kontolla on varmistaa, ettei kodissa käytetä viemäriä roskiksena. Tällöin jätevesien johtaminen ja puhdistuskin sujuvat helpommin. Kuluttajan käytös vaikuttaa vesiin huomattavasti kustannustehokkaammin kuin uusien puhdistusprosessien lisääminen.

– Jos puhdistamon prosessit pitäisi kasvattaa sellaisiksi, että kaikki nämä haitta-aineet saataisiin poistetuiksi, nousisivat jäteveden käsittelykustannukset roimasti, Jyväskylän seudun Puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Petri Tuominen arvioi.

Tämä taas voisi tuntua kuluttajan kukkarossa.

Oma käytös säästää luontoa

Helppo tapa estää roskia lipsahtamasta viemäriin on hankkia vessaan kannellinen roskis. Näin myös hammastikut ja pumpulipuikot päätyvät oikeaan osoitteeseen.

Kuluttajia neuvotaan myös vaihtamaan puhdistusaineet ympäristömerkittyihin. Vanhat lääkkeet taas kuuluvat pöntön sijaan apteekkiin ja maalit, lakat ja liuottimet vaarallisen jätteen keräykseen.

Jos luonnon säästäminen kiinnostaa, voi myös suosia tekstiileissä luonnonkuituja ja vaihtaa kosmetiikkatuotteet sellaisiin, jossa ei ole triklosaania.

Lisää ideoita löytyy vesilaitosyhdistyksen kampanjasivuilta. Vesilaitosyhdistyksen kanssa kampanjaa vauhdittavat Jyväskylän Energia ja Jyväskylän Seudun Puhdistamo sekä 14 suomalaista vesihuoltolaitosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .