Rasisminvastaisesta mielenosoituksesta iso riita – nimi piti vaihtaa

Keskiviikkona Jyväskylän kirkkopuistossa järjestettävälle rasismin ja fasismin vastaiselle mielenosoitukselle vaihdettiin tiistaina uusi tapahtumanimi: Unelmasta totta – rasismin vastainen mielenosoitus.

Edellinen nimi Meillä on unelma aiheutti hämminkiä, kun samannimisen tapahtuman järjestäjät Helsingissä irtisanoutuivat Jyväskylän tapahtumasta. Syynä oli muun muassa se, etteivät helsinkiläistapahtuman järjestäjät saaneet yhteyttä Jyväskylän mielenosoituksen järjestäjiin. Omalla tiedotussivustollaan Facebookissa he kirjoittivat näin:

"Meillä ei ole tietoa järjestäjästä emmekä saa ketään kiinni. Kukaan ei ole pystynyt kertomaan, kuka on mielenosoituksen takana. Näin ollen emme ota siitä vastuuta. Toivomme, että järjestäjät ilmoittautuvat, että tiedämme keneltä kysyä lisätietoja järjestelyistä."

Tiistaina iltapäivällä Jyväskylän tapahtuman Facebook-sivulla kerrottiin, että keskiviikon tapahtuman nimi on muutettu "monista pyynnöistä johtuen". Tapahtumajärjestäjien mukaan "Helsingin päästä" olisi sallittu nimen käyttäminen, jos tapahtuma olisi noudattanut samaa muotoa kuin Helsingin tapahtuma muun muassa antamalla puheenvuoro perussuomalaisten edustajalle ja kieltämällä anarkistien mustan lipun käyttö.

Jyväskylän mielenosoituksen järjestäjät pysyttelevät edelleen nimettöminä. Keskisuomalaisen yhteydenottopyyntöön vastasi järjestäjätaholta tamperelainen Mikko. Hän kertoo, että järjestäjäporukkaa on alle kymmenen henkeä ja häntä lukuun ottamatta he ovat jyväskyläläisiä fasismin ja rasismin vastustajia aatteeltaan. Mikon mukaan järjestäjät ovat hyvin eri-ikäisiä.

Kaikille avoin Unelmasta totta -tapahtuma järjestetään reaktiona viime viikonlopun väkivaltaiseen mellakkaan Jyväskylän keskustassa.

Vasemmistoaktiivi paheksuu nimettömyyttä

Järjestäjätahon nimettömyys on herättänyt myös epäilyjä, että kyseessä on tekaistu tapahtuma, jonka järjestämiseksi vaadittavaa ilmoitusta poliisille ei ole tarkoituskaan tehdä.

– Tapahtuma todellakin järjestetään, me emme ole trolleja. Ilmoitus poliisille tehdään tiistai-iltana tai keskiviikkoaamuna, vakuuttaa Mikko.

Vasemmistoaktiivi ja itsekin keskiviikon tapahtumaa markkinoinut Irma Hirsjärvi paheksuu tapahtumajärjestäjien nimettömyyttä.

– Kyllä pitää olla kansalaisrohkeutta esiintyä yhteisellä asialla omilla nimillä!

Nimettömyys on Hirsjärven mukaan aiheuttanut muun muassa sen, että osa ihmisistä empii, uskaltaako tapahtumaan tulla esimerkiksi lasten kanssa.

Mikko puolestaan perustelee nimettömyyttä turvallisuusuhalla, jonka järjestäjät pelkäävät kohdistuvan heihin henkilökohtaisesti.

Rasisminvastainen Meillä on unelma -tapahtuma 27.7. Helsingissä kokosi 15 000 osallistujaa. Meillä on unelma -mielenosoituksen alullepanijoina ovat toimittaja ja muusikko Aleksi Pahkala, toimittaja Janne Flinkkilä ja Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Johanna Sumuvuori (vihr).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .