Jyväskylän tori sai uuden kahvilayrittäjän ja yrittäjäperheen lapset kesätöitä

Varma tapa saada kesätöitä lapsille lienee se, että vanhemmat ryhtyvät työnantajiksi. Näin tehdään Lindblomin perheessä. Isä Emelillä on oma yritys, Eemelin-Parketti Oy, äiti Maria on töissä Starkilla. Nyt he pyörittävät myös kesäkahvilaa Kauppatorilla. Siinä sivussa rakennetaan omaa taloa.

– Pystyn ottamaan töistä pari päivää viikossa vapaata torikahvilaa varten, ja kun minä olen töissä, Emel tulee torille. 15-vuotias Josefin saa tästä koko kesäksi työpaikan ja 12-vuotias Jeniferkin käy mielellään auttamassa, Maria Lindblom kertoi.

Pitkien lämpimien jälkeen viileä maanantai-aamu oli torilla hiljainen, paljon ei näkynyt sen enempää myyjiä kuin asiakkaitakaan.

– Toukokussa oli hellepäivinä välillä kovinkin vilkasta. Sää vaikuttaa erittäin paljon asiakasvirtoihin, Maria Lindblom sanoi.

Hän uskoo, että jo parin viikon sisällä torielämä alkaa vilkastua. Varsinainen sesonki alkaa, kun pellot ja puutarhat alkavat tuottaa satoa.

– Olisimme mieluusti aloittaneet toiminnan Asema-aukiolla. Tori on nyt sellaisessa paikassa, että turistit eivät tänne kovin helposti löydä jos liikkuvat vain Kävelykadulla, Maria Lindblom mietti.

Maanantain päiväkahvia uudessa torikahvila Mariassa nauttivat muun muassa jyväskyläläinen K. Nykänen ja muuramelainen Rauno Mäkinen. Nykänen vierailee torilla hieman useammin.

– Tori on autioitunut. Esimerkiksi kukkakauppiaita ei enää näy. Rihkamakauppiaat ja helppoheikit ovat hekin hävinneet. Asema-aukio Matkakeskuksen tuntumassa voi olla torille parempi paikka, kun siinä liikkuvat matkailijat, Nykänen arveli.

 

Jyväskylän torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ursula Rautell sanoi, että suurta osaa torikauppiaista harmittaa torin siirtoaikataulun venyminen, vaikka aikataulumuutos sinänsä ymmärretään, kun kaupungissa nyt tapahtuu ja rakennetaan niin paljon.

– Myös monet asiakkaat kyselevät ja ihmettelevät, ettekö muutakaan. Vaikka ymmärrämme siirtymisen, olisi kuitenkin mukava tietää, koska tori nyt sitten todella muuttaa, Rautell sanoi.

Jyväskylän Torikauppiaat ry:ssä on jäsenenä parikymmentä torikauppiasta.

Aikataulu torin siirtymiselle venyy keskustan muiden rakennushankkeiden takia. Näillä näkymin tori pääsee aloittamaan Asema-aukiolla vasta aikaisintaan syksyllä 2020.

– Siirtoa pidetään hyvänä ratkaisuna. Kun tori on paikallisliikenneterminaalin vieressä, sen uskotaan lisäävän asiakasvirtoja torille. Palautetta aikataulun venymisestä ei meille ole juuri tullut, vastaava katumestari Jukka Piispanen kaupungilta kertoi.

Uuden torin yleissuunnitelmaluonnoksia esiteltiin viime sunnuntaina.

– Ne kiinnostivat kovasti ja niistä saatiin runsaasti palautetta. Yleissuunnitelmat valmistuvat syksyn aikana, jonka jälkeen aloitetaan rakennussuunnitelmien laadinta, Piispanen sanoi.

Nykyisellä kauppatorilla on 50 myyntipaikkaa, ja niistä 24 on vuokrattu vuosisopimuspaikoiksi. Vuosisopimuspaikkojen vuokraus on ollut hienoisessa laskussa. Toripaikkojen vuokrahinnat ovat pysyneet nykytasolla vuodesta 2015.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .