Jyväskylän uimarantojen laiturialueet tarkistetaan sukeltamalla varmuuden vuoksi – taustalla päänsä loukanneen uimarin tapaturma

Jyväskylän uimarantoja tarkastetaan toistamiseen sukeltamalla Palokan Ollilan rannalla sattuneen haaverin takia.

Nelikymppinen mies loukkasi päätään ja rintarankaansa sukellettuaan Ollilan laiturilta veteen perjantai-iltana.

Laiturin päässä oli sukellushetkellä vettä 1,3–1,4 metriä. Keski-Suomen pelastuslaitoksen sukeltajat tarkastivat rannan heti seuraavana päivänä, eikä paikalta löytynyt mitään sinne kuulumatonta.

Laiturin päässä järven pohjassa sukeltajat havaitsivat teräviä kiviä, joihin hyppääjä lienee osunut sukeltaessaan. Kivet eivät kuitenkaan ole käsin siirrettäviä, vaan osa järven kivipohjaa.

Toisin kuin keväällä, kaupungin rekrytoimat harrastesukeltajat eivät tällä kertaa tarkasta kaikkia uimarantoja vaan ainoastaan ne rannat, joissa on laituri.

Tarkastus kattaa vain laiturialueet. Tällä halutaan varmistaa, että laitureilta järveen sukeltaminen olisi turvallista nyt, kun lämpimän veden uimakausi näyttää kelien puolesta jatkuvan vielä viikkoja ja rannoilla on ollut paljon kävijöitä koko kesän ajan.

– Tarkastamme meille kuuluvat rannat eli puolet Jyväskylän rannoista toiseen kertaan mahdollisimman pikaisella aikataululla. Kirri ja Lohikoski tapahtuu torstaina, kertoi Jyväskylän Delfiinit urheilusukellusseuran puheenjohtaja Jani Miettunen.

Sukellusseura Sammakot päättää osallistumisestaan virallisesti tiistaina illalla. Puheenjohtaja Minna Katko kuitenkin uskoi jo etukäteen, että Sammakotkin osallistuvat laiturialueiden tarkastuksiin todennäköisesti viikonloppuna.

– Aikataulu on tiukka, koska osa sukeltajistamme on vielä kesälomareissuilla. Uskoisin, että viikon sisällä saamme tarkastettua meille kuuluvat kahdeksan laiturialuetta, Katko kertoi tiistaina aamupäivällä.

Sukellusseurat saavat urakastaan tuloja ja noviisisukeltajat lisää kokemusta.

Palokan Ollila on yksi Jyväskylän EU-uimarannoista. Muut ovat Tuomiojärvi, Köhniö, Tikka, Sääksjärvi, Uimalanniemi, Jyskä, Kirri, Myllylampi, Lohikoski sekä Korpilahden Pappilan ranta. Näiden suosituimpien rantojen ylläpidosta huolehtii Jyväskylän liikuntapalvelut.

EU-rannan minimivarustukseen kuuluvat pelastusrengas, roska-astia, opastaulu, koirakieltokyltti, wc, pukukopit.

Ollilan rannan laiturilla kehotetaan uimareita tarkistamaan veden syvyys ennen sukeltamista. EU-rantojen opastaululla ovat myös ohjeet nettisivulle, josta saa tarkempaa tietoa muun muassa uimarannan profiilista maaston muotoineen ja syvyyksineen.

– Uimarantojen varoitus- ja opaskyltit yhtenäistetään, sillä osa niistä on yhä peräisin ajalta, jolloin kaupunki ja maalaiskunta olivat erillään. Tavoitteena on opastaa myös kuvilla, jotta lukutaidottomat ja suomea osaamattomat uimarit osaavat käyttäytyä rannalla, johtava terveystarkastaja Kirsti Leppänen Jyväskylän kaupungilta kertoo.

Terveystarkastajat valvovat uimavesien laatua ja rantojen hygieniaa. Yleisten uimarantojen turvallisuusasiat ovat sen sijaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kontolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .