Tässä uudessa kirjastossa lainataan jopa vaatteita

Jyväskylän Veturitalleille viime vuoden loppupuolella avattu hiphop-kirjasto on ottanut hyvin tulta alleen, iloitsevat kirjastoa perustamassa olleet Arttu Rintakumpu ja Matti Pulkkinen. Suomen ainoa hiphop-kulttuurille omistettu kirjasto on paikka, josta saa lainaan muun muassa hiphopiin liittyviä kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia ja jopa vaatteita.

– Olemme saaneet kirjastosta paljon hyvää palautetta ja sitä on kadehdittu ympäri Suomea, Pulkkinen sanoo tyytyväisenä.

Noin puolet lainattavista tavaroista on saatu lahjoituksina yksityishenkilöiltä tai yhteisöiltä. Loput kirjaston materiaaleista perustajat hankkivat Suomen kulttuurirahastolta saamallaan apurahalla.

Hiphop-kirjasto poikkeaa perinteisistä kirjastoista paitsi tarjonnallaan, myös lainakäytännöllään. Kahden viikon lainaoikeus perustuu luottamukseen, jota kirjastossa käyneet ovat tunnollisesti vaalineet.

– Meillä ei ole kirjastokorttia, vaan lainaajan tiedot kirjataan paperille ylös. Jos lainattua tavaraa ei palauta sovitussa ajassa, niin lainaaja saa hurjat sanktiot, Pulkkinen lisää ja iskee silmää.

Kulttuuriklubi Siperian tiloissa sijaitseva hiphop-kirjasto on auki keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Aukioloaikoina järjestetään myös jamit eli halukkaat ottavat porukalla tanssilattian haltuun. Muun muassa break-tanssia harrastavat Rintakumpu ja Pulkkinen sanovat, että kirjastossa pääsee harjoittelemaan myös dj-taitojaan levysoittimilla. Tämä tarkoittaa sitä, että hiphop-kirjastossa ei noudateta samanlaista hiljaisuutta kuin tavallisissa kirjastoissa.

– Täällä käy monenlaista porukkaa vauvasta vaariin, mutta pääsääntöisesti hiphop-kulttuurin harrastajia, kuten breikkaajia, tanssijoita, räppääjiä, dj:tä, graffitin maalaajia, kaksikko sanoo.

KSML.tv:n videolla Arttu Rintakumpu ja Matti Pulkkinen esittelevät hiphop-kirjastoa ja näyttävät, miten kirjastossa jamitellaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .