Vanhuksia paikannetaan satelliitin avulla – Tietosuojavaltuutettu kiinnostunut

Jyväskylän kaupunki ottaa kevään aikana käyttöön paikannuslaitteet vanhus- ja kotihoidossa. Esimerkiksi muistisairaiden ihmisten apuvälineeksi suunniteltujen gps-laitteiden avulla voidaan tarvittaessa selvittää, missä asiakas on.

– Muitakin teknologisia ratkaisuja on kevään aikana tulossa, otamme isoja harp­pauksia eteenpäin, sanoo Jyväskylän kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden teknologiakoordinaattori Sami Sirén.

Sirénin mukaan siinä, kenelle paikannuslaitteita tulevaisuudessa hankitaan, käytetään tarkkaa harkintaa. Päätöksen tekevät palveluohjaaja ja asiakas yhdessä. Jokaisen tilanne katsotaan yksilöllisesti.

– Mutta helpottaisihan se kotihoidon ja pelastuslaitoksenkin työtä, jos voisimme vain kertoa koordinaateilla, mistä mummo tai vaari löytyy, hän pohtii.

Käytössä jo toisaalla

Jyväskylän lisäksi paikannuslaitteita käytetään jo muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Varkaudessa kaupungin koti- ja omaishoito on helmikuun alusta lähtien kokeillut suomalaisen Yepzon-paikannuslaitteen käyttöä muistisairaiden turvana. Tavoitteena on tarjota vanhuksille mahdollisuus asua kotona mahdollisimman pitkään ja turvallisesti.

Toinen suomalainen paikannuslaitteita toimittava yritys on Turvallinen Koti Oy. Yrittäjä Arimo Koiviston mielestä paikannuslaitteiden myötä tulevat säästöt yhteiskunnalle voivat olla erittäin mittavia.

– Uskon, että paikannuslaitteiden avulla voitaisiin saada jopa 10 miljoonan säästöt vuosittain, hän linjaa.

Kuka muistaa pitää mukana?

Suomessa arvioidaan myytävän vuosittain noin 10 000 gps-paikannuslaitetta. Ihmisten paikantamisen lisäksi niitä käytetään esimerkiksi varastettujen arvotavaroiden jäljittämiseen.

Jyväskylässä on keskusteltu paikannuslaitteiden hankkimisesta kotihoitoon jo pitkään. Ongelmana ovat olleet käytännönseikat.

– Laitteet vievät akkua ja niitä pitää ladata vähintään kerran viikossa. Ja kun kyseessä on muistisairas ihminen, ei laitetta välttämättä enää muista pitää mukana, Sirén toteaa.

Yksi vaihtoehto on se, että tulevaisuudessa paikannuslaitteen akkua ladataan silloin, kun kotihoito käy vanhuksen luona.

Käytössä myös lapsilla

Vanhusten lisäksi paikannuslaitteita käytetään yhä enemmän myös lapsilla. Syy hankkia paikannuslaite on usein yksinkertainen: huoli yksin liikkuvasta lapsesta. Markkinoilla on laitteita, joiden kautta kohteeseen saa puheyhteyden sekä sellaisia, joihin saa kohteen koordinaatit helposti tekstiviestillä.

Laitteet ovat usein pieniä, tulitikkuaskin kokoisia ja reppuun laitettavia, eivätkä ne voi mennä vahingossakaan pois päältä.

– Ne eivät estä katoamista, mutta antavat vanhemmille mielenrauhan, Koivisto sanoo.

Tietosuojavaltuutettu kiinnostunut

Mutta missä menee lapsen tai vanhuksen yksityisyyden raja? Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että tietosuojavaltuutetun toimistossa gps-paikannukseen liittyviä ongelmia pohditaan yhä enemmän. Selkeitä ohjeita paikantamiseen ei ole.

Arimo Koivisto Turvallinen Koti Oy:stä pitää paikannuslaitetta osittain moraalisena kysymyksenä. Vaikka laitteet saattavat tuntua ihmisten ”kyttäämiseltä”, pitää muistaa, että moni tarvitsee apua päivittäiseen selviytymiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .