Jyväskylän vihreiden äänet menivät Haavistolle – "Ratkaisevaa ei ollut sukupuoli, vaan valitsimme osaavimman ja vaikuttavimman henkilön johtamaan puoluetta"

Pekka Haavisto sai jyväskyläläisten äänet vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä tänään lauantaina. Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen vihreiden puheenjohtaja Meri Lumela sekä Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Liisa Kuparinen ja varavaltuuttettu Tommi Liinalampi kertoivat kaikki äänestäneensä Haavistoa, joka valittiin vihreiden puheenjohtajaksi ääni 40 – 1. Yhden äänen sai Outi Alanko-Kahiluoto.

Jyväskylästä kokouksessa paikalla oli lisäksi Liinalammen varaedustaja Leena Lyytinen.

Meri Lumela ei halunnut kertoa äänestysaikeistaan vielä perjantaina. Vaikka keskusteluja puheenjohtajavalinnasta oli puolueen sisällä luonnollisesti käyty jo etukäteen, perustelee Lumela vaikenemistaan sillä, että halusi aidosti kuunnella lauantaina puoluevaltuuskunnan kokouksessa käytävän keskustelun, ja tehdä päätöksensä sen perustella.

– Nyt ratkaisevaa ei ollut puheenjohtajan sukupuoli, vaan se, kuka on paras ottamaan vastuulleen ensi kevään eduskuntavaalit. Valitsimme vaikuttavimman, tehokkaimman ja osaavimman henkilön johtamaan vihreitä, ja olen tyytyväinen päätökseen. Olen varma, että myös Outi (Alanko-Kahiluoto) olisi hoitanut homman hyvin, Lumela toteaa.

Liisa Kuparisen mukaan vihreiden johtoon valittiin kahdesta hyvästä ehdokkaasta paras. Hän kertoo äänenstäneensä Haavistoa, koska puolue tarvitsi Kuparisen mielestä johtoonsa henkilön, joka on laajasti tunnettu ympäri Suomen, olemukseltaan rakentava ja sovitteleva ja joka pystyy hyppäämään vauhdista puheenjohtajan paikalle vaalikevään kynnyksellä. Kuparisen mukaan Haavistoa arvostetaan ja hän uskoo, että uusi puheenjohtaja saa myös tarvitsemansa näkyvyyden mediassa.

Tommi Liinalampi kertoo kantansa olleen selvillä jo ennen puoluevaltuuskunnan kokousta. Liinalampeen vetosivat Haaviston keskusteleva tyyli sekä pitkä politiikankokemus.

– Valinta oli helppo. Pekka (Haavisto) yhdistää kenttää. Mielestäni oikea henkilö valittiin tässä tilanteessa, Liinalampi sanoo.

Seuraavaksi naispuheenjohtaja

Outi Alanko-Kahiluoto sai puheenjohtajaäänestyksessä vain yhden äänen, vaikka ennen kokousta käytiin jonkin verran keskustelua siitä, että vihreät tarvitsee johtoonsa naisen. Edellisen kerran vihreiden johdossa oli nainen Anni Sinnemäen vuosina 2009–2011. Hänen jälkeensä Ville Niinistö toimi puolueen puheenjohtajana 2011–2017 ja Touko Aalto reilun vuoden kesäkuusta 2017 lähtien.

Uutisanalyysi: Vihreiden uusi pätkäpuheenjohtaja ei ole pihalla Suomen arkisista asioista - Pekka Haavistolla on kovat näytöt sovinnollisuudesta, jota Touko Aalto turhaan yritti  

Myös Kuparinen on sitä mieltä, että pian puolueessa on naispuheenjohtajan vuoro.

– Minun ja monen muun toive on, että ensi keväänä puheenjohtajaksi valitaan nainen. Siihen asti Pekka Haavisto pitää varmasti esillä myös tasa-arvoasioita, eikä sukupuoli toisaalta saa olla rasite, Kuparinen toteaa.

Myös Leena Lyytinen toivoo, että ensi keväänä vihreiden puheenjohtajaksi valittaisiin nainen. Lyytinen kuitenkin toteaa, että hänkin olisi antanut lauantaina äänensä Haavistolle, jos olisi ollut kokouksessa varsinaisena jäsenenä.

– Vihreiden historiassa meillä on ollut mies- ja naispuheenjohtajia melko tasaisesti. Nytkin puheenjohtajistossa on sekä naisia että miehiä. Sukupuoli ei ole mielestäni olennainen kysymys, vaan keväällä valinta tehdään sen mukaan, millaisia pätevyyksiä ehdokkailta löytyy. Henkilökohtaisesti toivoisin kuitenkin, että seuraava puheenjohtajamme olisi nainen, Lyytinen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .