Jyväskylän yliopisto lisää avoimen väylän paikkoja – voivat muodostaa jatkossa jopa neljänneksen aloituspaikoista

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat vuoteen 2020 mennessä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat valitaan tuolloin opintoihin pääasiassa toisen asteen todistuksen perusteella.

Merkittävä osa opiskelijoista valitaan edelleen pelkkään pääsykokeeseen perustuen. Lisäksi tutkinto-opiskelijaksi voi päästä avointen korkeakouluopintojen kautta.

Avoimen väylän merkityksen kasvusta keskusteltiin Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa tiistaina.

Jyväskylän yliopiston vararehtori Marja-Leena Laakson mukaan todistusvalinnalla opiskelemaan otetaan alasta riippuen 51–85 prosenttia opiskelijoista.

Aiemmin avoimen väylä on koskenut vain noin yhtä prosenttia opiskelijoista, mutta jatkossa sen osuus on 14–24 prosenttia aloituspaikoista.

– Nyt alkaa yksityiskohtaisten valintakriteerien läpikäyminen. Silloin keskustellaan siitä, mikä on tarvittavien opintojen laajuus. Siinäkin varmasti näemme, että eri aloilla se on eri kokoinen, Laakso sanoo.

Lisäksi määritellään, millä ajanjaksolla ja/tai arvosanoin opinnot tulee suorittaa.

Jyväskylän yliopisto koordinoi 11 yliopiston Toinen reitti yliopistoon -hanketta, jossa luodaan erilaisia reittejä tutkintokoulutukseen. Jyväskylän yliopistosta mukana ovat kauppatieteet sekä kasvatustieteet.

Kauppakorkeakoulussa on lisätty avoimen opintojen määrää radikaalisti. Vuonna 2020 avoimen väylän kautta otetaan maksimissaan 50 henkeä.

– Vuosien varrella määrittyy varmasti, mihin avoimen väylän reitin suuruus määrittyy, mutta nyt kokeilemme rohkeasti isolla määrällä, kertoo varadekaani Anna-Maija Lämsä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulupolitiikan vastuualueen johtaja Birgitta Vuorisen mukaan uudistusta tehdään, jotta pääsy korkeakouluopintoihin nopeutuisi ja tulisi mahdolliseksi entistä useammalle. Vuorisesta on erittäin tärkeää, että opiskelijoille on tarjolla erilaisia valintatapoja, kuten avoimen väylä.

– Vaihtoehtoa tulisi tuoda esille myös toisen asteen opiskelijoille, vaikkakin toivoisi, että todistusvalinta ja pääsykokeet olisivat heille pääsiallinen väylä. Ne kuitenkin ovat nopeampia reittejä kuin avoimen kautta tapahtuva valinta.

 

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkasen mukaan avoimen väylällä voi tutustua tieteenalaan, kartuttaa opintopisteitä ja samalla pedata tietä tutkintokoulutukseen.

Väylä antaa myös hakijalle mahdollisuudet näyttää osaamistaan todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalla. Avoimen opinnot ovat maksullisia. Vuorisen mukaan opiskelijoille on oltava tästä syystä eri vaihtoehtoja opintoihin pyrkimiseen.

– Väliinputoava joukko ovat toisen asteen tutkinnon suorittaneet, jotka eivät ole työttömyysturvan eivätkä opintotuen piirissä. Se on kipeä kohdejoukko, johon meidän pitää etsiä ratkaisuja, sanoo Lerkkanen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .