Jyväskylän yliopisto mukana pilottihankkeessa – It-opintoihin voi päästä avointa ja maksutonta väylää pitkin

Jyväskylän yliopisto on mukana syksyllä alkavassa viiden yliopiston pilottihankkeessa, jossa tarjotaan tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden opintoja kaikille avoimina ja maksuttomina.

– Jyväskylässä avoin väylä on ollut käytössä jo pitkään, eli se ei sinänsä ole meille erityinen uudistus. Opiskelijoiden kannalta merkittävää on se, että saataville tulee viiden eri yliopiston tarjonta. Esimerkiksi Helsingissä on isot volyymit ja kurssien automatisointi pitkällä. Automaatio muun muassa antaa mahdollisuuksia tarjota etäkursseja parhaimmillaan jopa yksilöllisen aikataulun mukaan, varadekaani Timo Tiihonen sanoo.

Opiskelija pääsee myös vaivattomasti mittaamaan kiinnostustaan alaan.

Yleisesti Tiihonen pitää tärkeänä sitä, että it-alan kouluttajien yhteistyö lisääntyy. Lisäksi hänestä yhteinen markkinointi on hyvä asia, koska yksinään mikään yliopisto ei pysty vastaamaan alan koulutustarpeisiin. Alan hyvän työtilanteen vuoksi opiskelijat siirtyvät työelämään jo varhaisessa vaiheessa, mikä hidastaa heidän opiskelutahtiaan.

– Ja ala kilpailee muita aloja vastaan, eivät yksiköt keskenään, Tiihinen huomauttaa.

Tarkoitus on, että avointa väylää etenevä opiskelija saa kurssipalvelut yhdeltä luukulta, valitsipa hän niitä sitten Oulusta tai Helsingistä. Hän voi hakea, suorittaa ja seurata opintoja yhtenäisenä kokonaisuutena.

Timo Tiihonen totesi, että kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä hiottuina, koska opetus- ja kulttuuriministeriön avustuspäätös tuli vasta toukokuussa, kun ensi lukuvuoden kuviot on jo pitkälle suunniteltu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tätä Helsingin yliopiston koordinoimaa DEFA-hanketta (Digital Education For All) varten 1,5 miljoonan euron avustuksen. Mukana hankkeessa ovat myös Aalto-yliopisto sekä Turun ja Oulun yliopistot.

Avoimia tietojenkäsittelytieteen opintoja ei ole tarkoitettu pelkästään nuorille, vaan niille voi osallistua kuka tahansa maksutta.

Opinnot suoritetaan pääosin verkko-opintoina. Jos suorittaa vuoden aikana riittävästi opintoja, voi saada opiskelupaikan. Kukin yliopisto päättää itse omista valintakriteereistään.

Hankkeessa pilotoidaan myös uutta opiskelijavalintamahdollisuutta, jossa ahkerille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa opintoja tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmassa. Taustalla on tarve löytää perinteisten pääsykokeiden rinnalle uusia tapoja valita opiskelijoita.

Ensimmäiset opiskelijat pääsevät kokeilemaan uutta sisäänottoa jo ensi syksynä, mutta laajemmin toiminta käynnistyy syksyllä 2019 ja hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun. Tietojenkäsittelytieteeseen voi tänä aikana hakea myös perinteisin tavoin eli pääsykokeen kautta, ylioppilastodistuksen perusteella tai avoimen yliopiston väylän kautta.

Vaikka opiskelija ei jatkaisikaan tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmaan, eivät opinnot mene hukkaan vaan ne voi liittää myöhemmin tutkintoon.

Opiskelija ei myöskään menetä ensikertalaisstatustaan, kun hänen suorituksensa kirjataan avoimeen yliopistoon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .