Jyväskylän yliopisto sai 2,5 miljoonaa euroa – rahalla halutaan suomalaisnuorten lukutaitoa paremmaksi

Opetushallitus rahoittaa Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutusohjelmaa 2,5 miljoonalla eurolla. Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ja oppimisen LUKILOKI-ohjelma kestää kaksi vuotta ja se toteutetaan yksiköiden ja asiantuntijoiden yhteistyönä. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos.

Hanke ulottuu varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen koulutukseen asti. Koulutuskokonaisuudessa käsitellään luku- ja kirjoitustaidon opetusta ja oppimista osana monilukutaitoa ja kielitietoisuutta uusien opetussuunnitelmien mukaisesti. Huomiota kohdistetaan erityisesti lukemismotivaatioon ja osaamisen arviointiin. Koulutus tukee myös lukivaikeuden tunnistamista heikosti lukevien opetuksen kehittämistä.

– Ohjelmassa huomioidaan myös suomi toisena kielenä ja monikielisyyden näkökulmat sekä monilukutaito, professori Mirja Tarnanen kertoo.

Suomalaisnuorten lukutaidon ja lukemismotivaation heikentymisestä kertovat muun muassa kotimaiset pitkittäistutkimukset kuten Alkuportaat sekä kansainväliset arvioinnit, muun muassa Pisa.

– Myös oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet ja erityisesti monia poikia lukeminen kiinnostaa entistä vähemmän, yliopistonlehtori Sari Sulkunen kertoo.

Koulutusohjelma on osa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutusta, johon arvioidaan osallistuvan noin 1 500 opettajaa eri puolilta maata. Koulutus toteutetaan itsenäistä sekä ohjattua harjoittelua niin verkossa kuin lähijaksoilla.

– Tämä on merkittävä tunnustus Jyväskylän yliopiston laaja-alaiselle lukutaidon asiantuntemukselle ja pitkäjänteiselle tutkimukselle. Valtakunnan tasolla meihin luotetaan, hankkeen johtaja, professori Marja-Kristiina Lerkkanen sanoo.

LUKILOKI-hankkeeseen osallistuvat Jyväskylän yliopistossa kaikki kasvatustieteiden ja psykologian oppiaineet, kieli- ja viestintätieteiden laitos, Soveltavan kielentutkimuksen keskus sekä Koulutuksen tutkimuslaitos, normaalikoulu ja Niilo Mäki Instituutti. Hanke toteutetaan yhteistyössä Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran sekä Helsingin ja Jyväskylän kirjastojen, Suomen Vanhempainliiton, Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin (Onerva) ja Jyväskylän kaupungin kanssa. Ohjelman teknisestä MOOC toteutuksesta vastaa RecIT Solutions Oy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .