Jyväskylän yliopisto sai lähes miljoonan Horizon 2020 -rahoitusta

Rahaa myönnettiin muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin selvittämiseen ja oppimisteknologian käytön lisäämiseen opetuksessa.

Jyväskylän yliopiston tutkijat saivat lähes miljoona euroa Euroopan Unionin Horizon 2020-rahoitusta. Potti jakautui neljälle hankkeelle, joissa Jyväskylän yliopisto on mukana.

Kulttuurisen lukutaidon vahvistamiseen

Akatemiatutkija Tuuli Lähdesmäki musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta sai 319 000 euroa hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää koululaisten kulttuurista lukutaitoa Euroopassa vahvistamalla heidän vuorovaikutus- ja argumentaatiotaitojaan. Kulttuurinen lukutaito kasvattaa oman kulttuurin ja erilaisuuden ymmärrystä sekä lisää empatiaa toisia ihmisiä kohtaan. Hankkeessa pyritään myös vaikuttamaan kansalliseen ja eurooppalaiseen kulttuuri- ja koulutuspolitiikkaan.

Dialogue and Argumentation for Cultural Literacy Learning in Schools (DIALLS) -hanketta koordinoi Cambridgen yliopisto ja siinä on mukana yhdeksän partneria. Kaikkiaan hanke sai 4 373 000 euroa, josta edellä mainittu on Jyväskylän yliopiston osuus. Kolmivuotinen hanke alkaa 1. toukokuuta.

Oppimisteknologian käytön lisäämiseen

Tutkijatohtori Kati Clements informaatioteknologian tiedekunnasta sai 316 000 euroa hankkeeseen, joka pyrkii lisäämään oppismisteknologioiden käyttöä opetuksessa. Kaikkiaan kansainvälinen hanke sai 1 920 000 euroa. Tavoitteena on suunnitella uusia oppimisteknologioita kysynnän pohjalta sekä saada oppimisen alaa hyödyntämään paremmin nykyistä teknologiaa, kuten lisättyä ja virtuaalista todellisuutta, Big Dataa tai oppimisanalytiikkaa. Kaksivuotisessa Jyväskylän yliopiston koordinoimassa Learning Technology Accelerator -hankkeessa on 16 partneria ympäri Eurooppaa ja se alkaa 1. maaliskuuta.

Maahanmuuttajien kotoutumisen selvittämiseen

Professori Nathan Lillie yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta sai rahoituksen hankkeeseen, jossa selvitetään olosuhteita, jotka vaikuttavat maahanmuuttajien kotoutumiseen työelämän kautta. Kaikkiaan hanke sai 2 500 000 euroa, josta Jyväskylän yliopiston osuus on 221 000 euroa. Tarkoituksena on selvittää, mitkä yhteiskunnalliset tai yksilöön liittyvät olosuhteet mahdollistavat ja mitkä estävät maahanmuuttajien, pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden kotoutumista työelämän kautta. Samalla pyritään havaitsemaan, kuinka esteitä voitaisiin lieventää ja mahdollistavia tekijöitä vahvistaa. Hanketta koordinoi Glasgow Caledonian University ja siinä on mukana partnereita eri puolilta Eurooppaa. Kaksivuotinen hanke alkoi tammikuun alussa.

Tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista päätöksenteon tueksi

Professori Terhi-Anna Wilska yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta sai 102 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa lapsia ja nuoria koskevan päätöksenteon tueksi kattavan kyselytutkimuksen avulla. Pitkittäistutkimuksessa voidaan ensimmäistä kertaa seurata lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehitystä syntymästä aina 25 vuoden ikään asti. European Cohort Development Project (ECDP) on Manchester Metropolitan Universityn johtama hanke, jossa on mukana 19 partneria 14 Euroopan maasta. Sen kokonaisrahoitus on 2 049 000 euroa. Vuoden alussa alkanut hanke kestää puolitoista vuotta.

EU:n Horizon 2020 on maailman suurin tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma, jonka koko on lähes 80 miljardia euroa vuosille 2014–2020.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .