Jyväskylän yliopistolle lähes 450 000 euroa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kotouttamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Jyväskylän yliopistolle 446 000 euroa hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. INTEGRA-hankkeen Rahoitus on suurin yksittäiselle yliopistolle maahanmuuttajien kotouttamiseen myönnetty.

INTEGRA-koulutusmallia on kehitetty ja testattu ensimmäisen opiskelijaryhmän kanssa vuoden 2018 aikana. Nyt saatu rahoitus auttaa mallin jatkokehittämisessä.

– INTEGRAn kaltaisilla koulutusinnovaatioilla voidaan nopeuttaa korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä, sanoo Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas.

Nykyinen kotoutumiskoulutus ei kohtaa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien tarpeita ja vaatimuksia, vaan he jäävät usein työtehtäviin, jotka eivät vastaa heidän koulutustasoaan, hankkeen tiedotteessa kuvataan.

Tällöin heidän osaamisensa ei myöskään tule täysimääräisesti yhteiskunnan käyttöön, vaikka Suomessa tarvitaan kasvava määrä kansainvälisiä osaajia useille eri aloille.

– Riittämättömät mahdollisuudet oppia suomen kieltä sekä kankeat haku- ja valintakäytännöt hidastavat korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien opintoihin pääsyä. Kotoutumisen varhaisessa vaiheessa pitää päästä opiskelemaan kieltä ja oman alan sisältöjä akateemiseen yhteisöön ja ympäristöön. Tarvitaan yliopistotason opintoja, jotka kehittävät kielitaitoa ja sellaisia akateemisia taitoja, joita tarvitaan korkeakouluopinnoissa ja tietotyössä, hankkeen projektipäällikkö Tuija Lehtonen sanoo.

INTEGRA-hankkeessa saatu tieto ja siinä kehitetyt ratkaisut tukevat jatkossakin kansainvälistyviä korkeakouluja. Myös kehitetyt käytännöt osaamisen tunnustamiseksi tukevat eri viranomaisten työtä lähtömaassa opiskeltujen opintojen ja pätevyyksien tunnustamiseksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .