Jyväskylän yliopistolle toiseksi eniten kaupallistamisrahaa

Jyväskylän yliopisto on haalinut maakuntayliopistoista eniten tutkimustulosten kaupallistamiseen tarkoitettua Tekes-rahaa.

Enemmän rahaa on korkeakouluista saanut vain Aalto-yliopisto. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on rahan saajien keskikastissa.

Kaikkiaan rahaa on jaettu eniten valtiolliselle teknologiantutkimuskeskus VTT:lle.

Rahanjaosta Tekesissä vastaava palvelujohtaja Janne Viemerö sanoo, ettei alueellisuutta huomioida mitenkään rahoitusratkaisuissa.

– Lähdemme puhtaasti siitä, että hankkeet kilpailevat keskenään. Katsomme yleistä tasoa ja teemme ratkaisut sen perusteella, hän toteaa.

Innovaatiorahoituskeskus Tekes on jakanut kahden vuoden aikana tutkimuslaitoksille ja korkeakouluille noin 50 miljoonaa euroa niin kutsuttua TUTL-rahaa, jonka on tarkoitus tukea tutkimustulosten muuttamista myöhemmin liiketoiminnaksi. Myös tänä vuonna on jaossa noin 25 miljoonan euron potti, josta reilut 10 miljoonaa euroa on vielä syksyllä jaossa.

–Tekesillä on investorin näkökulma. Vaikka kyseessä on tutkimusrahoitus, katsomme millä aikataululla jaettava raha palautuisi yhteiskunnalle liikevaihtona ja työllisyytenä. Tavoiteltu liikevaihto ja oletetut markkinat ovat rahoittamisessa tärkeitä, Viemerö kertoo.

Tekes on työ- ja elinkeinoministeriön alainen ja sen jakamat rahat tulevat verovaroista.

Kaupallistamisrahaa voi käyttää soveltavaan tutkimukseen ja markkinoiden selvittämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.