Jyväskylän yliopiston kirjastolla käynnistyy remontti ja jättimäinen siirtourakka: 22 hyllykilometriä kirjoja kärrätään muualle

Jyväskylän yliopiston kirjasto siirtyy ensi keväänä väistötiloihin, kun rakennus peruskorjataan. Kirjaston peruskorjaus Seminaarinmäellä alkaa kesäkuussa. Tuloksena valmistuu monivyöhykkeinen ”avoimen tiedon talo”.

Vuonna 2021 valmistuvaan rakennukseen sijoittuvat muun muassa kirjaston ja avoimen tieteen toiminnot, osa museotoiminnoista sekä yliopiston digipalvelut. Peruskorjauksen kehitysvaiheen sopimus on tehty Skanska Talonrakennus Oy:n kanssa. Kiinteistön omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ei kerro peruskorjauksen hintaa.

– Peruskorjauksen perimmäinen syy on, että rakennuksen tekniikka halutaan uusia sekä rakenteet ja pinnat kunnostaa, kertoo projektia yliopiston Avoimen tiedon keskuksen puolelta koordinoiva projektipäällikkö Risto Heikkinen.

Väistöön siirtyminen alkaa toden teolla helmikuussa, jolloin pohjakerroksien kokoelmia aletaan siirtää pysyvästi Vaajakoskelle. 19 hyllykilometriä erilaista aineistoa siirretään Kanavuoreen huhtikuuhun mennessä. Tämä tarkoittaa, että aineistoa täytyy siirtää jopa 400 hyllymetriä päivässä. Arkistokokoelman vanhimpien kappaleiden siirto on tosin jo tehty.

Avoimen tiedon keskuksen museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoo, että hauraisiin ja arvokkaisiin aineistoihin erikoistuneet asiantuntijat ovat puhdistaneet ja pakanneet arvokkaat teokset. Aineistoja pystyy jatkossa tilaamaan samalla tavalla Kanavuoresta kuin tähän asti kirjastolta.

Vapaakappalekokoelman lisäksi väistöön siirtyy yleiskokoelmaa ja muuta kirjaston aineistoa, kuten kurssikirjat. Väistötiloina toimivat Mattilanniemen ja Ylistönrinteen kampuskirjastot sekä yliopiston päärakennuksen Aallon lukusali.

Aineistot siirretään maalis-huhtikuussa. Jos aikataulu pitää, kirjastorakennuksessa loppuu asiakaspalvelu huhtikuussa. Henkilökunta pyrkii siihen, että pääsiäiseen mennessä Mattilanniemi ja Ylistönrinne ovat täydessä toiminnassa, jolloin kirjaston palveluihin ei tule katkoa.

Peruskorjaus ja väistöön siirtyminen ovat valtava urakka ja suuri muutos niin kirjaston henkilökunnalle kuin asiakkaille. Heikkinen ja Vuorinen vertaavat nykyistä kirjastoa syvälle juurtuneeseen puuhun.

– On jännittävää nähdä, kuinka kirjasto toimii uusissa ympäristöissä, kun sen juuret irrotetaan ja istutetaan uudelleen, Heikkinen pohtii.

 

Kirjasto on toiminut rakennuksessa vuodesta 1974 lähtien. Arto Sipisen suunnittelema modernia arkkitehtuuria edustava rakennus oli aikoinaan uusinta kirjastorakentamista.

Kirjaston tekniikka ja palvelut päivitetään tähän päivään, mutta näkyvät tilat remontoidaan alkuperäistä rakennusta kunnioittaen. Sisääntulohalli säilytetään ja pohjakerroksiin rakennetaan uudet portaikot. Rakennuksessa säilyy keltainen ja mustavalkoinen värimaailma esimerkiksi kalusteissa, jotka kunnostetaan. Pohjakerroksien tilat otetaan lukusali-, kokoelma- ja ryhmätyökäyttöön.

Uuden kirjastorakennuksen suunnitteluun ovat osallistuneet henkilökunta, kiinteistön omistaja, yliopisto, opiskelijat ja kaupunkilaiset mm. erilaisten pop up -tapahtumien ja työpajojen avulla. Ryhmätyö- ja opetustiloja lisätään ja aukioloaikoja pidennetään. Ensimmäiseen kerrokseen valmistuu näyttely- ja tapahtumavyöhyke.

Heikkinen ja Vuorinen kuvailevat peruskorjattua rakennusta eräänlaiseksi portiksi yliopiston ja kaupungin välillä. Talosta halutaan tehdä monipuolinen oppimiskeskus sekä kohtaamispaikka yliopiston väelle ja kaupunkilaisille näyttelyiden sekä tiede- että taidetapahtumien avulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .