Jyväskylän yliopiston rehtori Hämäläinen ja professori Puolimatka tapasivat torstaina – "Keskustelu oli sivistynyttä, mitään päätöksiä ei tehty"

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja kasvatustieteiden professori Tapio Puolimatka tapasivat torstaina ja keskustelivat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) esittämästä huolesta Puolimatkan opetusta kohtaan.

Rehtori Hämäläinen tai Jyväskylän yliopisto eivät kommentoineet tarkemmin keskustelujen sisältöä.

– Tilaisuudessa keskusteltiin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan esittämästä huolesta professori Puolimatkan opetusta kohtaan. Jyväskylän yliopiston velvollisuutena on reagoida, mikäli opiskelijat nostavat esille huolen opetusta koskien. Huolehdimme opetuksen laadusta prosessiemme mukaisesti, Jyväskylän yliopiston lausunnossa todettiin.

 

Tapio Puolimatka puolestaan totesi Keskisuomalaiselle, että keskusteluissa ei päädytty varsinaiseen ratkaisuun, eikä hänen tiedossaan ole, miten prosessi jatkuu.

– Keskustelimme turvallisen opiskeluympäristön takaamisesta Jyväskylän yliopistossa. Keskustelu oli sivistynyttä ja tilaisuus aika lyhyt. Mitä tapahtuu seuraavaksi, sitä en tiedä. Mitään päätöksiä ei tehty, Puolimatka kommentoi.

Aihe nousi esille, kun JYY esitti huolensa professori Puolimatkan blogikirjoituksesta "Kampanja pedofilian laillistamiseksi" (Oikea media 27.7.2018). Blogikirjoitusta on kutsuttu homofobiseksi. Samana päivänä Jyväskylän yliopiston rehtori Hämäläinen ilmoitti Twitterissä, ettei Puolimatkan kirjoitus edusta yliopiston linjaa ja yliopisto ryhtyy konkreettisiin toimenpiteisiin.

Puolimatka jätti yliopiston hallitukselle kantelun rehtorin toiminnasta. Syynä oli se, ettei yliopisto ottanut Puolimatkaan yhteyttä ennen kuin rehtori irtisanoutui julkisesti irti Puolimatkan sanomisista.

 

Puolimatkan mukaan torstaina järjestettyyn keskustelutilaisuuteen osallistuivat yliopiston rehtorin lisäksi vararehtori, kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani, kasvatustieteiden laitoksen johtaja sekä Puolimatkan ja yliopiston lakimiehet.

Keskustelun sisältöjä Puolimatka ei halua tarkemmin avata, sillä hänen ymmärtääkseen ne halutaan pitää luottamuksellisina.

– Esillä kävi ajatus keskustelun luottamuksellisuudesta, mutta sitä ei tarkennettu sen enempää, Puolimatka totesi.

Puolimatka kokee, että hänellä ja yliopiston hallinnolla on erilaiset näkökulmat asiaan. Hän korostaa, ettei kommentoi torstaina käytyjen keskustelujen sisältöjä, vaan asiaa yleisesti.

– Näen, etten voi antaa asiassa periksi, koska silloin annan periksi myös suljetulle keskusteluavaruudelle yhteiskunnassa ja yliopistomaailmassa. Tässä on kyse kuitenkin periaatteellisesta sananvapaudesta ja opetuksen vapaudesta.

– Mielestäni yliopistossa opiskelijoiden on tarkoitus oppia keskustelemaan myös asioista, joista he ovat eri mieltä ja sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa he ovat eri mieltä. Asioista keskusteleminen ja toisten käsitysten kritisoiminen kuuluvat demokratiaan, Puolimatka totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .