Uusi tutkimus: Säteily sokeuttaa eläimiä

Radioaktiivinen säteily voi vaurioittaa luonnoneläinten silmiä, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta Venäjällä tulee huhtikuussa kuluneeksi 30 vuotta. Radioaktiiviset partikkelit, lähinnä Cesium-137, altistaa eläimiä ja kasveja radioaktiivisuudelle alhaisesti mutta pitkäaikaisesti. Tutkijoiden mukaan alhaisen säteilyn aiheuttamia vaikutuksia luonnossa ei juuri tunneta.

Uudessa tutkimuksessa selvisi, että pyydystetyille metsämyyrille oli muodostunut silmän linsseihin kaihia, jos ne olivat eläneet alueilla, missä säteilyarvot olivat kohonneet. Kaihi oli yleisempää ikääntyneillä myyrillä.

Mielenkiintoisena pidetään, että säteily vaikutti merkitsevästi vain naarasmyyriin. Tutkijoiden mukaan on vielä arvailujen varassa, mistä sukupuolten väliset erot aiheutuvat. Tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että herkkyys saada kaihi voi liittyä naaraiden lisääntymiseen. Myyrä-äidit, joilla oli voimakkaampi kaihi, saivat vähemmän poikasia. Se ei selvinnyt, johtuiko huonompi lisääntymismenestys kaihista vai säteilystä.

Silmän linssien säteilyherkkyydestä on viitteitä myös ihmisillä. Säteilylle altistavissa ammateissa, kuten röntgenhoitajilla ja ydinvoimateollisuudessa työskentelevillä, on suurempi riski saada kaihi kuin muissa ammateissa.

Tutkijoiden mukaan säteilyn vaikutusten tutkiminen auttaa ennustamaan ydinonnettomuuksien laajoja, jopa satoja vuosia kestäviä vaikutuksia luonnossa ja varautumaan niihin. Kansainvälinen tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopiston tutkijan Tapio Mappeksen johdolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .