Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa: Vieraslajit leviävät tehokkaimmin vaihtelevissa olosuhteissa, jyräävät tieltään ilmastonmuutokseen huonosti sopeutuvat alkuperäislajit

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on saatu näyttöä siitä, että vaihtelevat ympäristöolot lisäävät vieraslajien mahdollisuuksia levittäytyä uusille alueille. Laboratoriossa tehty bakteeritutkimus osoitti, että leviämisriski kasvaa entisestään, jos paikallinen lajiyhteisö ei ole sopeutunut sään vaihteluun.

– Lajien sopeutumista on erittäin hankala tutkia ja testata luonnonpopulaatioissa, koska erilaisiin ympäristöihin sopeutuminen vaatii aikaa. Laboratoriossa asiaa on tutkittu lyhyen elinkierron omaavilla bakteereilla ja tutkimustuloksista voidaan saada tietoa myös siitä, miten vieraslajit leviävät luonnossa, Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Tarmo Ketola sanoo tiedotteessa.

Tutkimus paljastaa sen, että lisääntyvä ympäristön vaihtelu voi johtaa vieraslajien leviämisongelmiin. Muutoksiin huonosti sopeutuneet alkuperäislajit ja -yhteisöt ovat alttiimpia vieraslajien leviämiselle erityisesti, jos niiden elinalueet samanaikaisesti muuttuvat voimakkaasti.

Nyt tehty tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa, että vieraslajien leviämisen kohteena olevan lajiyhteisön sopeutumiskyky vaikuttaa vieraslajin leviämiseen. Aiemmissa tutkimuksissa on painotettu ainoastaan vieraslajien oman sopeutumisen merkitystä.

Vieraslajit ovat ihmistoiminnan seurauksena uusille alueille levittäytyviä lajeja, jotka voivat syrjäyttää paikallisia lajeja ja olla haitallisia metsä- ja maataloudelle tai ihmisille. Suomessa esiintyviä, haitallisiksi luokiteltuja vieraslajeja ovat esimerkiksi jättiputket.

Jyväskylän yliopiston tutkimus on julkaistu BMC Evolutionary Biology –sarjassa ja tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .