Jyväskylässä ei paistanut joulukuussa aurinko tuntiakaan - sama sää jatkuu

Luvassa normaalia lauhempaa, pimeämpää ja sateisempaa säätä ainakin tämän viikon.

Kun lämpötila on plussan puolella, sade tulee yleensä vetenä. Niin on käynyt vuoden vaihteessa Jyväskylässä. Sää on ollut koko loppu- ja alkuvuoden sekä tavanomaista lauhempi että sateisempi. Myös aurinko on pysynyt piilossa: Jyväskylässä ei paistanut tuntiakaan aurinko koko joulukuun aikana. Vertailun vuoksi keskimäärin näillä seuduilla saadaan 14 tuntia aurinkoa joulukuun aikana.

Joulukuu oli muutenkin masentava. Ilmatieteen laitoksen mukaan vain Lapissa päästiin lähelle tavanomaisia lämpötiloja. Muuten oltiin tavanomaisten lämpötilojen yläpuolella.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta sanoo, että Jyväskylän sää on jatkunut tänä vuonna normaalia lauhempana. Silti kyse ei ole mistään ennenäkemättömästä, vaan samanlaisia vuosia on nähty aikaisemminkin. Lumettomampaakin on ollut, sillä uusi vuosi on vietetty ilman lunta kahdesti tällä vuosikymmenellä. Keskiviikkoaamuna lunta oli Jyväskylän lentoaseman mittauspisteellä 44 senttimetriä.

Tammikuun sademääräennätys Jyväskylässä tehtiin 1983, kun taivaalta tuli kaikissa olomuodoissa yhteensä 82,4 millimetrin edestä vettä. Tämän vuoden lukema on toistaiseksi 6,9 millimetriä. Sitä, rikkuuko ennätys, on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa.

Sääennuste kertoo, että sää jatkuu sateisena ainakin loppuviikon. Sade tulee niin vetenä, räntänä kuin sateenakin. Lämpötilat pysyttelevät nollan molemmilla puolilla.

– Ilmastonmuutos aiheuttaa sen, että samanlaisten lauhojen tammikuiden todennäköisyys kasvaa tulevaisuudessa, Siiskonen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .