Jyväskylässä etsitään uusia proteiinilähteitä – "Tarvitsemme harppauksen lähiruokaa kestävämpään ruokaan"

Sitran kestävän ruoan hankkeessa mukana yhteensä neljä aluetta.

Jyväskylän seudulla ryhdytään selvittämään, millaisia uusia proteiineja voisi löytyä ruokavalioon. Hankkeesta vastaa Jyväskylän yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmä. Keski-Suomen lisäksi Järvi-Saimaa, Lappi ja Ahvenanmaa selvittävät lähiruoan ruokaketjun kestävyyttä.

Keski-Suomessa ja Järvi-Saimaalla tavoitteina on myös järvikalan arvostuksen ja käytön nousu sekä yleinen ruoan arvostuksen ja terveellisyyden kasvu.

Työ on osa Sitran kestävän ruoan hanketta. Siinä selvitetään muun muassa, mistä löytyvät ruokavaliotamme täydentävät uudet proteiinilähteet ja miten ruokahävikki voidaan hyödyntää uuden aterian raaka-aineena.

– Lähellä tuotettu ruoka ei riitä takaamaan ruoan kestävyyttä. Siksi tarvitsemme harppauksen lähiruoasta nykyistä kestävämpään ruokaan, jossa tuotantokin perustuu kestäviin ja kiertotalouden mukaisiin ratkaisuihin, totesi kiertotalouden asiantuntija Hanna Mattila Sitran tiedotteessa.

Sitran nyt käynnistämien alueellisten hankkeiden tavoitteena on luoda kullekin alueelle kestävä ruokajärjestelmä. Siinä tuotettu ruoka edistää terveyttä, ja sen tuotanto ja kulutus tapahtuvat luonnonvaroja säästäen sekä niitä optimaalisesti käyttäen ja kierrättäen. Tämä luo kannattavuutta koko ruokajärjestelmään.

Lapin alueellisessa hankkeessa keskeisenä tavoitteena on kehittää tapoja käyttää esimerkiksi kalan- ja poronjalostuksessa syntyneitä teurasjätteitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .