Jyväskylässä isoista liikuntasaleista on pulaa, joten pallolajit ovat ahtaalla – seuroille joudutaan tarjoamaan jopa kello 23 päättyviä vuoroja

Liikuntaseurat saavat huokaista helpotuksesta, sillä tilat talvikauden liikuntavuoroille näyttävät järjestyvän.

Urheiluseurat ovat olleet huolissaan, koska seuroissa on liikkunut huhuja, joiden mukaan koulutuskuntayhtymä Gradian saleja ei saataisi seurojen käyttöön ensi kaudeksi. Gradialla on Viitaniemessä, Harjulla ja keskussairaalan lähellä yhteensä viisi liikuntatilaa, jotka ovat olleet käytettävissä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden kautta.

Huolta vahvisti entisestään se, että yleensä liikuntapalvelut lähettää tulevan talven vuoropäätökset urheiluseuroille ennen juhannusta.

Tänä vuonna vuorojako viivästyi, sillä liikuntapalvelut ja Gradia saivat sovittua salien käyttöajoista ja -korvauksista vasta viime viikolla.

– Lopullinen vuorojako valmistuu tällä viikolla, vahvistaa kaupungin varausasiantuntija Juha-Matti Kotapakka.

Liikuntatiloilla on suuri merkitys lähes 200 jyväskyläläiselle urheiluseuralle ja etenkin nuorten harrastustoiminnalle. Jyväskylän liikuntapalveluiden kautta haettavat koulujen salit ja tekonurmet ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille harrastajille.

Talvikaudelle tehtiin jälleen noin 480 tilahakemusta, jotka sisältävät joka viikolle 1200–1300 vuorotoivetta sisäliikuntapaikkoihin.

 

Neuvottelusovusta huolimatta seurojen tilatarpeet ja Jyväskylän liikuntapalveluiden tarjottavana olevat salit eivät täysin kohtaa.

– Tarvetta olisi isoille saleille, joissa pystytään harrastamaan palloilua, Kotapakka tiivistää.

Koska isojen salien kysyntä on kovaa, joudutaan seuroille tarjoamaan myös myöhäisiä, jopa yhdeltätoista päättyviä liikuntavuoroja. Sen sijaan pieniä liikuntatiloja on riittävästi, eikä niihin tarvitse mennä yhtä myöhään harjoittelemaan.

– Salibandy on sisätiloissa harrastetuin laji, jolle tilat eivät meinaa riittää. Sitten futsal on kahden viime vuoden aikana nostanut harrastajamääriään, ja lajin luonne vaatii isoja saleja.

Tällä hetkellä liikuntapalveluilla on tarjota kaksi tilaa, Hippoksen Monitoimitalon palloilusali ja Palokan koulukeskuksen sali, joihin mahtuu täysimittainen salibandy-kenttä.

Muutamilla liikuntaseuroilla, kuten O2-Jyväskylällä ja Jyväskylän Naisvoimistelijoilla, on käytössään omia tai muualta vuokrattuja liikuntatiloja.

Helpotusta tilanteeseen voi tarjota Hippos-hankeen edistyminen ja vuonna 2021 valmistuva Keljonkankaan uusi koulurakennus, jonne on tulossa iso liikuntasali.

Riittääkö harjoittelutiloja kaikille ennen sitä?

– Kyllä, mahdollisuuksien rajoissa. Jyväskylän seurat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä siinä, että joudumme sopeutumaan siihen, mitä tiloja on käytettävissä. En tosin osaa arvioida, onko tilanne hankaloittanut jonkin lajin kasvua, Kotapakka sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .