Jyväskylässä luvassa kesällä "kaikkien aikojen mahtavin lentonäytös"

Kaksipäiväiseen tapahtumaan odotetaan jopa 30 000 kävijää.

Kaikkien aikojen mahtavin lentonäytös Suomessa.

Tämän vähempään ei tyydytä Ilmavoimissa eikä Suomen Ilmailuliitossa, jotka yhdessä Keski-Suomen Ilmailijat ry:n kanssa järjestävät Jyväskylässä ensi kesäkuussa juhlalentonäytöksen Ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Pääsymaksulliseen, kaksipäiväiseen tapahtumaan (16.–17.6.) odotetaan jopa 30 000 kävijää. Tapahtuman budjetti on puolisen miljoonaa euroa. Liput ovat jo myynnissä.

– Kävijämäärätavoitteemme on kolminkertainen ja budjetti kaksinkertainen viime kesänä Seinäjoella järjestettyyn lentonäytökseen verrattuna, arvioi Ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytöksen tapahtumajohtaja Jarmo Majapuro Suomen Ilmailuliitosta.

Lentonäytökset ja maanäyttelyt pidetään Jyväskylän lentoasemalla Tikkakoskella. Ilmavoimista tapahtumaan osallistuu koko lentokalusto. Tutustumaan pääsee myös siviilikoneisiin sekä entisöityihin sotilaskoneisiin. Paikalle odotetaan lisäksi monitoimihävittäjiä maista, jotka tarjoavat koneitaan Hornet-hävittäjien korvaajiksi.

Kaikkiaan näytökseen osallistuu kymmeniä lentokoneita.

– Virallista ohjelmaa ei ole vielä julkistettu, mutta sen voin jo kertoa, että luvassa on yhteensä seitsemisen tuntia lentonäytöksiä niin sotilas- kuin siviilikoneilla. Lisämaksusta voi päästä siviilikoneen kyytiin. Maanäyttelyssä koneisiin ja lentäjiin pääsee tutustumaan lähemmin. Lapset ja perheet on huomioitu ohjelmatarjonnassa sekä lippujen hinnoissa. Esimerkiksi alle 10-vuotiaat pääsevät alueelle maksutta, kertoo Ilmavoimissa työuransa tehnyt Majapuro, everstiluutnantti evp.

Suunnittelu alkoi vuosi sitten

Jotta kahdessa päivässä ehdittäisiin toteuttamaan mahdollisimman paljon, ovat näytösportit avoinna yleisölle aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Lennot toteutetaan säävarauksella.

– Esityslentoja perutaan hyvin harvoin, yleensä vain sankan sumun tai matalapilvisyyden takia, Hawk-lentäjä, majuri Timo Rauhala Ilmavoimista kertoo.

Suomen Ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntija Juha Silvennoisen mukaan juhlalentonäytöksen suunnittelu alkoi noin vuosi sitten.

– Yksi haastavimmista valmisteluista liittyy logistiikkaan – sijaitseehan Jyväskylän lentoasema ”pussin perällä”, jonne on rajoitetut ajoyhteydet Nelostieltä, Ilmavoimien kapteeni evp. Silvennoinen toteaa.

Tapahtuma-alueelle järjestetäänkin yhteiskuljetuksia muun muassa Jyväskylän keskustasta, Tikkakoskelta sekä Hirvaskankaalta. Lentoasemalle mahtuu pysäköimään erikoisjärjestelyin 1 400 autoa, ja noin 500 autopaikkaa saadaan yhteistyösopimuksen ansiosta läheisen Lidlin varastokeskuksen alueelta.

Lentonäytöstä valmistelevat muun muassa Juha Silvennoinen (vas.), Jarmo Majapuro ja Timo Rauhala. Kuva: Hanna Marjanen
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.