Jyväskylässä nyt historiallisen lämmintä – tiedätkö, miksi helleraja on juuri 25 astetta?

Viikonloppuna Keski-Suomessa päästäneen nauttimaan helteestä. Jos 25 asteen raja ei rikkoudu sunnuntaina niin hyvin todennäköisesti maanantaina, arvelee meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

– Maanantaille lupaillaan jopa 26–27 astetta. Ennuste voi toki ampua yli, mutta en pidä sitä mahdottomana, Tuovinen täsmensi perjantaina aamupäivästä.

Helleraja on aikaisemmin rikottu Jyväskylässä yhden kerran toukokuun 13. päivään mennessä. Se tapahtui vuonna 2004, jolloin Jyväskylän lentoasemalla mitattiin 25,6 astetta toukokuun alkupäivinä. Ilmatieteen laitoksen tilastot alkavat vuodesta 1961.

Hellelukemiin noustaan toukokuun puoliväliin mennessä jossain päin Suomea joka kolmas tai joka neljäs vuosi, selviää tilastoista. Yli 22 astetta ollaan kuitenkin ylitetty noin 25 kertaa sitten vuoden 1961.

Jos koko toukokuun lämpötiloja katsotaan, 25 lämpöasteen ylittyminen ei ole tavatonta. Kuun loppupuolella hellerajoja paukutellaan miltei joka vuosi.

Miksi juuri 25 astetta?

Miksi helteen raja on juuri 25 astetta? Tuovinen arvelee, että kyse on sopimuksesta, ja muistuttaa, että todellisuudessa lämmintä pitää olla vähintään 25,1 astetta, jotta voidaan puhua helteestä. Raja on sama myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa.

Monissa maissa varsinaisia hellerajoja ei ole määritelty. Esimerkiksi Keski-Euroopassa kuumuudesta saatetaan varoitella, kun lämpötila nousee 27 asteeseen. Etelä-Euroopassa raja liikkuu 30 asteessa. Luvut ovat kuitenkin suhteellisia ja riippuvat siitä, mihin kansalaiset ovat tottuneet, Tuovinen muistuttaa.

– Kreikassa varoitetaan, kun lämpötila putoaa nollan alapuolelle, vaikka Suomessa se on normaalia. Portugalin 35 asteen helteet syyskuussa rikkoivat varoituskynnyksen, heinäkuussa samat luvut tuskin olisivat aiheuttaneet toimenpiteitä.

Jumppaohjaaja Réka Gruborovics, 26, viimeisteli perjantaina ryhmäliikuntatuntien ohjelmia Jyväskylän Kirkkopuistossa.

– Ihanaa, kun on vihdoin lämmintä! Viikonloppuna lähden Mikkeliin viettämään äitienpäivää. Aika menee varmaan pihaterassilla perheen kanssa paistatellessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .