Jyväskylässä pidätettiin natsiliikkeen johtajia – poliisi etsii yhä mellakan osallisia

Sisä-Suomen poliisi kertoo, että lauantain mellakasta pidätettyjen seitsemän henkilön joukossa on kaksi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen johtohenkilöä. Joukossa ei ole ketään vuoden 2013 Jyväskylän kirjastopuukotuksesta ja siihen liittyvistä tapahtumista tuomittua henkilöä.

Poliisi jatkaa lauantain mellakan esitutkintaa. Tapahtumien kulku ja siihen osallistuneet henkilöt ovat pääpiirteittäin poliisin tiedossa. Poliisi ei ole kuitenkaan vielä tavoittanut kaikkia asiaan mahdollisesti liittyviä henkilöitä.

Pidätettyinä on myös kaksi Ruotsin kansalaista. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala kertoo, ettei esitutkinnassa ole käynyt ilmi mitään siihen viittaavaa, että toiminta olisi ollut ruotsalaisten ohjaamaa. Heidät on pidätetty samoilla perusteilla kuin suomalaisetkin, eikä heidän toimintansa näytä olevan sen keskeisempää kuin suomalaistenkaan. Ruotsalaisten asemasta sikäläisessä ääriliikkeessä ei poliisilla ole vielä tietoa.

Pidätettyjä epäillään osallistumisesta väkivaltaiseen mellakkaan ja lisäksi joko väkivaltaisen mellakan johtamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tai pahoinpitelystä. Heidän rikostaustaansa ei tutkinnan tässä vaiheessa ole vielä selvitetty.

Latvalan mukaan poliisilla on syytä epäillä, että yksi lauantaisen pahoinpitelyn asianomistajista oli osalle vastarintaliikkeen mielenilmaisuun osallistuneille entuudestaan tuttu ja valikoitunut uhriksi sen vuoks. Poliisi selvittää esitutkinnassa, oliko pahoinpitely tapahtuman varsinainen tarkoitus. Mielenosoituksesta oli tehty poliisille asiallinen ilmoitus.

Mielenosoittajat videoivat itse toimintaansa tapahtumassa. Latvalan mukaan tähän voi olla syynä joko viranomaisten toiminnan taltioiminen tai oman toiminnan analysointi jälkeenpäin. Poliisi sai tallenteet haltuunsa, ja niitä käytetään yhtenä lähteenä tapahtumien kulun selvittelyssä muun materiaalin ohella.

Pidätetyistä tulee jättää mahdollinen vangitsemisvaatimus Keski-Suomen käräjäoikeuteen tiistaihin 4.8. kello 12 mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .