Jyväskylässä saattaa joutua odottamaan jopa viikon koronatestin tulosta – näin voit hakeutua testattavaksi

Viikko on pitkä aika odottaa. Varsinkin jos odottaa tietoa oman perheenjäsenensä mahdollisesta koronatartunnasta.

Viikko on kuitenkin aika, joka Jyväskylässä voi tällä hetkellä helposti mennä julkisella puolella ensimmäisistä toimenpiteistä koronatestin tuloksen saamiseen.

Yhteydenotosta omalle terveysasemalle kuluu 2–3 vuorokautta koronatestiin pääsyyn. Ennen yhteydenottoa moni on jo saattanut tehdä päivää tai kahta aiemmin koronavirustaudin oirearvion Omaolo-palvelussa.

– Tällä viikolla maanantaina soittolistalle laitetut ihmiset olivat kaikki saaneet ajan koronatestiin torstain puoleenpäivään mennessä. Tiistaina listalle laitetuista osa oli vielä soittamatta, palvelupäällikön sijaisena toimiva osastonhoitaja Nina Leppänen Jyväskylän kaupungista kertoi torstaina.

Soittolistalle päätyvät ne, joille etsitään aika koronatestiin oireiden arvioimisen jälkeen. Aikoja annetaan Jyväskylässä siinä järjestyksessä kuin kukin laitetaan listalle.

Julkisessa terveydenhuollossa poikkeuksen tekevät ainoastaan kriittisissä työtehtävissä työskentelevät, joille pyritään antamaan aika koronatestiin samalle tai seuraavalle päivälle.

Koronatestin jälkeen tulos luvataan ilmoittaa 1–2 vuorokaudessa. Käytännössä tämä aika ei ole aina riittänyt tuloksen selviämiseen.

Positiivinen testitulos ilmoitetaan soittamalla ja negatiivinen tekstiviestillä.

Julkisella puolella on Jyväskylässä tällä viikolla otettu hieman yli 80 koronanäytettä päivässä. Näytteitä otetaan virka-aikaan maanantaista sunnuntaihin.

– Testauskapasiteettia on pystyttävä kasvattamaan, jos tilanne jatkossa sitä vaatii, Leppänen sanoo.

Jyväskyläläisen Keijo Pitkäsen perheessä haluttiin saada tieto mahdollisesta koronatartunnasta, kun perheen 17-vuotiaalle pojalle nousi kova kuume viime viikon maanantaina.

Kaksi päivää myöhemmin he tekivät verkossa Omaolo-palvelussa koronavirustaudin oirearvion, joka on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin.

Arvion teon ja puhelujen jälkeen perhettä pyydettiin ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle, jonne he olivat yhteydessä viime viikolla torstaiaamuna. Perheelle kerrottiin, että heille soitetaan takaisin ja annetaan aika koronatestiin.

Soitto tuli seuraavana päivänä, ja aika testiin löytyi lauantailta.

– Jotenkin pitkissä kantimissa tässä tunnutaan menevän, Pitkänen miettii tapahtumien kulkua.

Odotus luonnollisesti jatkui perheessä testin jälkeenkin. Osa perheenjäsenistä tavallaan eristäytyi muista, kun varmuutta tilanteesta ei vielä ollut.

Nina Leppänen muistuttaa, että koronatestiin pääsyä ja testitulosta odottavan on noudatettava karanteeninomaisia olosuhteita mahdollisten tartuntojen välttämiseksi.

– Epätietoisuus on tässä kaikkein pahinta, Keijo Pitkänen sanoo.

Tämän viikon keskiviikkona perhe sai alkuillasta hyviä uutisia: koronatestin tulos oli negatiivinen.

Pitkänen kertoo olleensa koko tämän ajan normaalisti töissä. Negatiivisen tuloksen myötä erityisiin toimenpiteisiin ei perheessä ollut tarvetta.

– Työpaikalla kyseltiin tuloksista, ja sukulaisetkin olivat niistä kiinnostuneita. Miten olisimme toimineet, jos koronatestin tulos olisikin ollut positiivinen, Pitkänen miettii.

Koronatestaus

Näin tulos selviää

Jos on epäily koronavirustartunnasta, voi verkossa tehdä oirekyselyn Omaolo-palvelussa tai ottaa yhteyttä koronaneuvontanumeroon.

Tieto oirearviosta menee terveysasemalle, jossa hoitaja tekee lähetteen koronanäytteen ottamiseen.

Tämän jälkeen potilas saa yhteydenoton, jossa kerrotaan koronatestin ajankohta.

Varsinainen testi tehdään.

Testin tulos luvataan 1–2 vuorokaudessa.

Tieto positiivisesta tuloksesta kerrotaan puhelimitse. Soiton voi saada sunnuntainakin.

Negatiivinen testitulos kerrotaan tekstiviestillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.