Jyväskylässä vieraillut ministeri Risikko: "Ikäihmisten turvallisuutta lisättävä"

Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta ei hänen mukaansa voi enää erottaa toisistaan.

Sisäministeri Paula Risikon mukaan ikäihmiset tulee ottaa erikseen huomioon sisäisen turvallisuuden strategian ja toimenpideohjelman laatimisessa.

Risikko puhui eilen valtakunnallisen vanhustenviikon pääjuhlassa Jyväskylässä.

Risikko ottaa tarkasteluun vuonna 2011 laaditun Turvallinen elämä ikääntyneille -toimintaohjelman.

– Ympäristömme on viidessä vuodessa muuttunut, esimerkkinä Euroopan terrori-iskut. Emme elä enää lintukodossa.

Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta ei hänen mukaansa voi enää erottaa toisistaan.

Risikko kertoo saaneensa ikäihmisiltä paljon yhteydenottoja.

– Monet heistä ovat sodan käyneitä tai sota-ajan lapsia. He murehtivat, mihin maailma on menossa. Monia huolettaa myös, miten nuorista pidetään huolta, esimerkiksi nuorten syrjäytyminen ja työttömyys. Oman elämänsä osalta ikäihmiset kysyvät, kuka heitä tulevaisuudessa hoitaa. He voivat kokea yksinäisyyttä, eikä kaikilla ole turvaverkkoja, sillä läheiset ovat muuttaneet satojen kilometrien päähän kaupunkeihin, kertoo Risikko.

Toimintaohjelma on tarkoitettu tiekartaksi ikäihmisten palveluissa toimiville ja päättäjille. Ohjelman päivityksessä kiinnitetään huomiota ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohteluun sekä väkivallan ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

– Osa ikäihmisistä on aktiivisia ja elämänsä kunnossa, mutta ikä saattaa tuoda mukanaan myös haurastumista. Kaikki eivät pysty puolustamaan itseään ja ennakoimaan tilanteita. Monet ikäihmiset elävät toisten avun varassa, Risikko sanoo.

Ikääntyneet kokevat enemmän turvattomuuden tunnetta kuin nuoremmat ikäluokat, vaikka ikääntyneisiin kohdistuvat rikokset ovat poliisin tilastojen valossa harvinaisia. Turvallisuus ja turvallisuuden tunteen merkitys myös korostuvat iän karttuessa.

– Suomea pidetään edelleen yhtenä maailman turvallisimmista maista, ja se tunne pitää olla myös ikäihmisillä, hän korostaa.

Risikon mukaan uusiin turvallisuushaasteisiin tulee hakea ratkaisuja esimerkiksi parantamalla viranomaisten välistä yhteistyötä ja tietojenvaihtoa.

Uusimmat

Kotimaa

Loton pääpotti meni Tampereelle – tuoretta miljonääriä odotetaan Veikkauksen pääkonttorille

Naapuri kuunteli radiosta, kun viereisessä asunnossa ollut vankikarkuri uhkasi räjäyttää koko talon, ja silloin alkoi jännittämään – Lahden piirityksestä on 25 vuotta

"En voi hyväksyä sitä, että sokeasti tottelemme määräyksiä" – jyväskyläläinen hammaslääkäri kieltäytyi influenssarokotuksesta, nyt hän elää irtisanomisuhan alla

Rivitaloasunto palaa Salossa, koko talo evakuoitu

Nainen ja lapsi pelastautuivat palavasta kerrostaloasunnosta Porissa

Puolue painaa uurnilla jopa ehdokasta enemmän –  eduskuntavaalien henkilökeskeisyyttä usein liioitellaan, tutkijat arvioivat

Raskausdiabetesta sairastavien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Aino Sallinen valittiin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kunniajäseneksi – Toivoo vaalikampanjointiin syvällisempää keskustelua koulutuksesta

Pelastuslaitos ehti onnettomuuspaikalle ennen hätäilmoitusta: huomasi Nelostiellä katolleen päätyneen auton matkalla toiselle kolaripaikalle – "Nelostie on todella liukas"

Teuvo Hakkarainen vaihtoi kohua aiheuttaneen tekstin kampanja-autonsa kyljessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.