Jyväskylästä tulossa savuton kunta – eroon ylimääräisistä kustannuksista

Jyväskylä sitoutuu savuttoman toimintakulttuurin edistämiseen, Savuton kunta -ohjelman tavoitteisiin ja liittyy työnantajana ensi vuoden alusta lukien savuttomien työnantajien verkostoon. Tällaisesta pohjaesityksestä lähdetään liikkeelle ensi maanantain kaupunginhallituksessa, joka vie asian vielä valtuuston päätettäväksi.

Jyväskylän kaupungissa valmisteltiin jo vuonna 2015 Savuton kunta ja Savuton työpaikka -toimintamallia. Päätöstä savuttomuudesta ei tuolloin vielä tehty.

Savuton kunta -ohjelman yhtenä tavoitteena on, että siihen sitoutuu koko kuntasektori muiden toimijoiden ohella. Osana savuttomuutta kunta sitoutuu kehittämään ja toteuttamaan savutonta toimintakulttuuria. Tavoitteena on, että savuttomuuspäätös tukee työntekijöiden terveyttä ja vahvistaa motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen.

Elokuussa 2017 savuttomuuden on kunnista valinnut 95 prosenttia, 83 prosenttia kunnista on tehnyt asiasta päätöksen ja 12 prosenttia valmistelee päätöstä. Lisäksi savuttomuuden on valinnut 256 muuta työnantajaa.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että tupakointi aiheuttaa työnantajalle ylimääräisiä kustannuksia tupakkataukoihin käytettynä aikana, sairauspoissaoloina sekä työkyvyttömyyseläkkeinä.

Käytännössä savuton työpaikka tarkoittaa muun muassa sitä, että työpaikan sisätiloissa ei ole tupakointitiloja ja mahdolliset tupakointipaikat ovat niin kaukana rakennuksesta, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan ulkoa sisälle. Tupakointi on kielletty työaikana eikä työaikana savuttelua virallisten taukojen ulkopuolella lasketa työajaksi.

Myös työpaikan edustus- ja muut tilaisuudet ovat savuttomia, ja työnhakuilmoituksissa kerrotaan työpaikan olevan savuton.

Toimintasuunnitelman tarkentamista jatketaan loppuvuodesta. Alustavan suunnitelman mukaan työnantaja esimerkiksi tukee työntekijää tupakasta irti pääsemiseksi kertaluontoisesti ryhmätoiminnalla ja muulla erikseen arvioitavalla tuella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .