Kännyköiden käyttö räjähtänyt käsiin kouluissa – Opetushallitukselta hillitsevät ohjeet

Matkapuhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttö oppituntien aikana voidaan ­pian kieltää entistä yleisemmin suomalaisten koulujen järjestyssäännöissä.

Opetushallitus valmistelee paraikaa maan peruskouluille, ammattikouluille ja lukioille järjestyssääntöjen laatimista koskevia ohjeita. Ohjeissa kerrotaan, että koulut voivat kieltää kännyköiden käytön tunneilla.

Aiemmin Suomessa ei ole ollut yhtenäisiä ohjeita järjestyssääntöjen laatimisesta.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen kertoo, että muun muassa kännykän käyttö vaihtelee kouluissa. Hän pitää hyvänä, että vihdoin saadaan valtakunnalliset ohjeet, jotka yhtenäistävät koulujen järjestyssääntöviidakkoa.

 Kännykän käyttö opetuksen tukena on hyvä juttu, mutta oppimista häiritsevän käytön hillitsemiseen kaivataan kouluille tukea.

Uudet ohjeet jo tänä keväänä

Lakimies Laura Francke Opetushallituksesta kertoo, että ohjeet ei velvoita kouluja, mutta toivoo, että koulut ottaisivat ohjeet käyttöön. Uudet ohjeet on hänen mukaansa tarkoitus antaa jo tänä keväänä.

Ohjeissa todetaan, että opiskelijoiden perusoikeuksiin voidaan puuttua vain lain nojalla. Oppilaitoksen järjestyssäännöissä ei voida esimerkiksi kokonaan kieltää matkapuhelimien tuomista oppilaitokseen, mutta järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa puhelimen käyttöä opetuksen aikana.

Sen sijaan ohjeissa todetaan, että järjestyssäännöissä  ei voida kieltää matkapuhelinten käyttöä välitunneilla.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mielestä säännöissä pitäisi selkeästi tuoda esille, että rehtori ja opettaja voivat kieltää laittoman tai häiritsevän kännykän käytön myös välitunneilla.

OAJ toteaa lausunnossaan, että oppitunnin kesto on 60 minuuttia, josta 45 minuuttia on käytettävä opetukseen. Välitunti ei ole OAJ:n mukaan oppilaan vapaa-aikaa, vaan opettajalla on oikeus määrätä yleisen turvallisuuden nimissä, mitä oppilaat saavat tuon 15 minuutin aikana tehdä.

– Turvallisuus on taattava. Tiedetään, että välitunnilla on katseltu aikuisviihdettä tai kuvattu toisia näiden tietämättä ja laitettu kuvat nettiin. Jos kännykällä häiritään tai kiusataan toisia, siihen täytyy voida puuttua, OAJ:n Lahtinen painottaa.

Toisten kuvaaminen yleistä

Kuokkalan yhtenäiskoulun rehtori Seppo Pulkkinen kertoo, että kännykän käyttö tunneilla on räjähtänyt käsiin. Kuokkalassa mobiililaitteita ei järjestyssääntöjen mukaan saisi näplätä tunnilla, silti käytäntö on usein kirjava.

– Olisi hurskastelua sanoa, että emme käytä niitä tunnilla. Kaikki käyttävät joskus, yhdeksännen luokan oppilaat Lauriina Matilainen ja Sonja Niittykoski kertovat.

Matilainen toimii oppilaskunnan puheenjohtajana ja Niittykoski tukioppilaana.

Paraikaa Kuokkalassa ollaan laatimassa koko koulun yhteistä kännykkäetikettiä, jonka mukaan kännykät eivät saisi olla lainkaan esillä, edes pulpetilla tunnin aikana.

Etiketissä kerrotaan myös, että toisista ei saa ottaa kuvia tai lähettää suoria verkkolähetyksiä nettiin ilman lupaa.

Niittykoski ja Matilainen kertovat, että esimerkiksi Snapchatiin toisten kuvaaminen on yleistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.