Kännykkä opastaa marjamummoa maastossa

Mitä tekee moderni marjamummo eksyttyään metsään? Turvautuu tietysti kännykkään. Mummo ei soita hätäkeskukseen vaan ryhtyy tutkimaan karttaa.

Kännykän ruudulla näkyvästä maastokartasta mummo paikantaa sijaintinsa metsässä ja löytää tien kotiin. Puhelimeen hän tallentaa myös marjapaikan koordinaatit.

Tarkat maastokartat ovat löytäneet tiensä kännyköihin marjamummojen ja muiden luonnossa liikkuvien liikkuvien iloksi. Uusimmissa älykännyköissä riittää puhtia raskaidenkin karttasovellusten pyörittämiseen, ja niissä on yleensä myös gps-paikannin.

Matkapuhelimien maastokartat ovat selkeitä. Vaikka puhelimen näyttö on vain ison postimerkin kokoinen, siinä on paljon kuvapisteitä. Tyypillinen 320 x 240 kuvapisteen ruutu tuottaa hyvin tarkan kuvan.

Kartan suurennusmahdollisuus ja valaistu näyttö ovat iso etu heikkonäköisille. Mittakaavaa voi muuttaa näppäimen painalluksella. Taustavalon ansiosta kartan näkee hämärässäkin.

Ilmainen kartta Karttapaikasta

Erityisryhmille kuten metsästäjille on tarjolla monipuolisia puhelinohjelmistoja, jotka sisältävät maastokartatkin. Ohjelmien hankinta- ja käyttökulut voivat kuitenkin nousta satoihin euroihin vuodessa.

Ilmainen vaihtoehto on tallentaa kartta puhelimen muistiin Maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikka -sivustolta. Sen kartat ovat korkealaatuisia ja niitä käytetään myös kaupallisissa sovelluksissa. Käyttöehtojen mukaan käyttäjä voi tallentaa palvelusta yksittäisiä karttoja.

Kesämökin ympäristön kartan voi siirtää puhelimen muistiin ja katsella sitä kuin mitä tahansa kuvaa. Kartan koko on 600 x 600 kuvapistettä. Jos mittakaava on 1:16 000, kuvassa näkyy noin neljän neliökilometrin alue.

Jokamiehen ohjelma selaa karttoja

Oululaisten retkeilyn harrastajien ideoima Karttaselain on jokamiehen maastokarttaohjelma. Se osaa hakea kartat puhelimeen verkkoyhteyden avulla.

Ohjelmalla voi myös tallentaa kartat etukäteen puhelimen muistiin. Jos mökillä ei ole gsm-kenttää, kartat kannattaa tallentaa puhelimeen jo ennen mökkireissua.

Karttaselain on ilmainen ohjelma, mutta Maanmittauslaitoksen karttojen käyttö siinä on maksullista. Vuosipaketin hinta on 20 euroa. Pakettiin sisältyy 3 000 näyttöruutua karttoja.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.