Kännykkäparkki on parempi idea kun täyskielto

Mediakasvatuksen suunnittelijan mielestä salaa lapsen puhelimen urkkiminen ei ole hyvä idea.

Mediakasvattajat eivät suosittele, että vanhemmat jonkin ikävyyden ilmaantuessa yksinkertaisesti kieltävät lapselta tai nuorelta netin käytön.

– Kännykät ja netti ovat nykyisin iso osa heidän (lasten ja nuorten) osallisuuttaan ja vertaissuhteiden luomista. Eristäminen omasta piiristä olisi kova rangaistus, kuvailee mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Hänen mielestään vanhemman ei kannattaisi ainakaan ilman painavaa syytä laittaa sosiaalista mediaa käyttökieltoon tai vaikka katsoa salaa lapselta tämän puhelimen tietoja.

– Ikä ja kehitystaso huomioon ottaen lapsella on oikeus suojelun lisäksi myös yksityisyyteen. Suosittelen avointa keskustelua netin käytöstä. Aikuinen voi tuoda esille huolensa ja pyytää lasta näyttämään, mitä tämä tekee netissä.

Myös asiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Pelastakaa Lapset ry:stä korostaa, että lapsi tarvitsee aikuiselta tukea ja ohjeistusta netin käyttöön. Mediataitojen opettelu antaa lapselle tietoa ja itseluottamusta, joiden avulla voi kontrolloida verkkomaailmassa vastaan tulevia asioita.

Hän antaa myös vinkin, jolla voidaan välttyä monelta ongelmalta.

– Kännykät illalla parkkiin lapsen huoneen ulkopuolelle. Itsesääntely on lapsilla heikointa illalla ja yöllä. Heille voi esimerkiksi pälkähtää päähän ottaa sängyssä itsestään pari kuvaa ja lähettää kavereille.

Lapset eivät pääse kohta someen omin luvin – ikäraja vielä auki