Käräjäoikeus hylkäsi perussuomalaisten Mäenpään ja päätoimittajien syytteet

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kaikki syytteet jutussa, joka koskee maakuntalehdissä viime vuoden tammikuussa julkaistua kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) mielipidekirjoitusta.

Mäenpäätä syytettiin kunnianloukkauksesta ja Ilkan ja Pohjalaisen entisiä päätoimittajia Satu Takalaa ja Toni Viljanmaata päätoimittajarikkomuksesta.

Oikeus pohti kahta kirjoituksen väitettä. Mäenpää kirjoitti syyttäjän mukaan ensinnäkin valheellisesti, että Etelä-Pohjanmaan opistossa olisi tapahtunut raiskaus.

Oikeus huomautti, että Ilkassa julkaistun kirjoituksen otsikossa oli kyllä, toisin kuin Pohjalaisessa seuraavana päivänä julkaistun kirjoituksen otsikossa, käytetty raiskaus-sanaa. Muutoin kirjoituksesta kuitenkin kävi sen kokonaisuutena lukien oikeuden mukaan selvästi ilmi, että kysymys oli epäilystä.

– Näyttämättä on siten jäänyt, että Mäenpää olisi väittänyt opistossa tapahtuneen raiskauksen. Otsikkoa rasittava epätarkkuus ei anna aihetta arvioida asiaa toisin, oikeus kirjoittaa tuomiossa.

Mäenpäällä oli vahvoja perusteita pitää kirjoittamaansa totena

Toisekseen oikeus pohti Mäenpään väitettä opiston rehtorista. Syytteen mukaan Mäenpää väitti, että opiston rehtori on rikkonut virkavelvollisuuttaan laiminlyömällä tehdä raiskausasiassa tutkintailmoituksen, eikä asia ole edennyt lainkaan poliisille.

Mäenpään kritiikki osoittautui jälkeenpäin aiheettomaksi ja oikeus totesi, että kirjoitus sisälsi virheellisiä tietoja tai vihjauksia. Oikeuden mukaan Mäenpäällä oli kuitenkin vahvoja perusteita pitää totena kirjoittamaansa, joten tahallisuus puuttui. Kirjoitus perustui Ilkassa julkaistuun uutiseen, jossa rehtoria haastateltiin. Oikeuden mukaan Mäenpää on voinut pitää uutista luotettavana lähteenä.

Uutisesta ja rehtorin käyttämistä ilmaisuista on oikeuden mukaan omiaan syntymään lukijalle mielikuva, jonka opiston sisäisesti on selvitetty perin pohjin raiskausepäily ilman, että asiaa olisi annettu poliisin tutkittavaksi. Sittemmin on selvinnyt, että poliisi on ollut asian kanssa tekemisissä yhden puhelun verran.

Koska Mäenpään kunnianloukkaussyyte mielipidekirjoituksen sisällöstä kaatui, kaatuivat myös päätoimittajien syytteet liittyen mielipidekirjoituksen julkaisuun.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Entiset päätoimittajat puolustavat perussuomalaisten Mäenpään mielipidekirjoitusta – syyttäjä vaatii kolmikolle sakkorangaistusta

Kansanedustaja Juha Mäenpää ja kaksi entistä maakuntalehtien päätoimittajaa syytteeseen Mäenpään mielipidekirjoituksen takia

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.