Käräjäoikeus päättää tänään kuntien korvauksista metsäyhtiöiden puukartellijupakassa

Yhteensä 32 kuntaa perää Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä noin kuuden miljoonan euron korvauksia.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa metsäyhtiöiden puukartellin kuntahaarasta. Yhteensä 32 kuntaa perää Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä noin kuuden miljoonan euron korvauksia.

Markkinaoikeus totesi jo vuonna 2009, että yhtiöt tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Yhtiöt vaihtoivat liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakoivat markkinoita lainvastaisesti.

Jutussa korvauksia ovat vaatineet kuntien lisäksi Metsähallitus ja sadat yksityiset metsänomistajat. Käräjäoikeus hylkäsi viime vuonna Metsähallituksen liki 160 miljoonan euron kanteen. Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että kartelli olisi aiheuttanut Metsähallitukselle vahinkoa raakapuun alihintana. Osan korvausvaatimuksista oikeus hylkäsi vanhentuneina.

Oikeus myös määräsi Metsähallituksen maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut, jotka ovat yli kahdeksan miljoonaa euroa. Hovioikeuskäsittelyn on määrä alkaa Helsingin hovioikeudessa lokakuun puolivälissä.

Ensimmäiset päätökset yksityisten metsänomistajien haarassa saatiin elokuun lopulla. Tuolloin Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kahdeksan metsänomistajan kanteet. Käräjäoikeus totesi, että kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä oli tapahtunut, mutta sen vaikutuksesta raakapuun hintaan ei käsitellyissä kanteissa ollut näyttöä. Lisäksi kantajat velvoitettiin korvaamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut täysimääräisinä.

Yksityisten metsänomistajien osalta kanteita on yhteensä 486. Käräjäoikeuden mukaan ratkaisut lopuistakin kanteista on määrä antaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuoko avarampi magneettikuvauslaite apua ahtaanpaikankammoon? – Jyväskyläläinen lääkärikeskus hankki miljoonainvestoinnilla nykyaikaisen ja ekologisen laitteiston

Syksyn yo-kirjoitusten paras tulos Kempeleen lukiossa: abiturientti sai 8 laudaturia ja 2 eximiaa

Keski-Suomen Valokuituverkoille etsitään nyt ostajaa – kunnat kyyryssä velkataakan alla

Hoitajamitoituksen laskentatavalle pyyhkeitä lausuntokierroksella – "ei ole kaikilta osin ymmärretty, mitä ollaan säätämässä"

Joutsassa syttyi aamulla tulipalo rakennuksen tuulikaapista – "Kyseessä on ilmeisesti vapaa-ajan asunto, jossa ei ole ihmisiä paikalla"

Yön uutiskooste: Postin vuokratyövoiman käyttö tänään valtio-omistajan syynissä, Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.