Kättely voi kertoa kriittisiä asioita terveydestäsi – Jopa verenpainetta parempi mittari

Kädenpuristuksen analysointi voi olla helppo ja halpa keino ennakoida potilaan riskiä saada esimerkiksi sydänkohtaus tai aivoinfarkti. Tuoreessa laajassa tutkimuksessa havaittiin, että mitä heikompi käden puristusvoima on, sitä todennäköisemmin on odotettavissa ennenaikaiseen kuolemaan johtavia ongelmia.

Lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa tuloksista raportoivan kanadalaisen tutkijaryhmän seurannassa oli neljän vuoden ajan 140 000 henkilöä, joiden käden puristusvoima mitattiin lääkärintarkastusten yhteydessä. Tutkittavat olivat 35–70-vuotiaita 17 eri maasta, ja heitä seurattiin neljän vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan kädenpuristus vaikuttaa paremmalta ennenaikaisen kuoleman ennustajalta kuin esimerkiksi verenpaineen mittaus. Tulokset pätivät, vaikka mukaan otettiin muita muuttujia. Muita muuttujia olivat henkilöiden ikä, tupakointi, alkoholinkäyttö ja koulutustaso.

Mittaustuloksia täytyy tutkijoiden mukaan kuitenkin vielä yhdenmukaistaa, sillä kädenpuristuksen voimakkuus voi vaihdella henkilön koon, painon ja etnisen taustan mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.