Käytätkö suihkussa lämmintä vettä? Asiantuntija: Ei kannattaisi

Teinihiki, tuskanhiki, urheiluhiki, hiki. Se kastelee kainalot ja pistää miettimään, huomaavatko muut hajun.

Hikoilemista ei voi estää, sillä kun ihminen lämpenee, hikeä pukkaa hikirauhasista pitkin kehoa. Yksi asia on kuitenkin selvää: hyvä hygienia on tärkein asia hienhajun torjunnassa.

Äänekosken Suolahdessa toimivan Telakkakadun koulun terveydenhoitaja Teija Sormunen on aitiopaikalla hikiasioissa, hänen asiakaskuntaansa kun ovat yläkoululaiset. Juuri teini-iässä hormonit alkavat hyrrätä ja hikirauhaset aktivoitua.

– Nykyään ei ole rajoituksia pesukertojen määrässä edes atoopikoilla. Joka päivä on pestävä ainakin kainalot, intiimialueet, jalat sekä kasvot ja vaihdettava ainakin sukat ja alushousut, hän sanoo.

Atoopikoilla tarkoitetaan tässä ihmisiä, jotka saavat helposti atooppisen ihottuman, jolloin iho kuivuu todella paljon ja saattaa myös tulehtua.

Pesukertojen määrää tärkeämpää on miettiä, miten ihonsa pesee.

– Erityisesti jos iho on kuiva, se kannattaa pestä haalealla vedellä. Kuuma vesi kuivattaa enemmän, koska se vie mennessään ihoa suojaavaa rasvaa, Teija Sormunen tietää.

Iho kestää pesua paremmin, jos pesuaineissa ei ole hajusteita tai väriaineita. Sormunen korostaa, että tuoksutonkin pesuaine vie mennessään hienhajun iholta.

Pesuainetta ei myöskään aina tarvita kropan joka niemessä ja notkelmassa, vain eniten hikoilevissa paikoissa. Esimerkiksi intiimialueiden limakalvot eivät pidä pesuaineista.

– Marketeista löytyy pesuaineita, jotka sopivat herkälle iholle. Myös kosteusvoiteeksi kannattaa valita tuoksuton versio ja levittää se iholle, kun iho on vielä kostea pesun jäljiltä. Silloin kosteus sitoutuu ihoon parhaiten.

Myös deodorantti tai antiperspirantti pitää levittää puhtaalle iholle.