Käytettyjä insuliinikynäneuloja myynyt apteekki: "Inhimillinen vahinko"

"Toivon mukaan tästä selvitään säikähdyksellä, pojan mahdolliset tartunnat selvitetään laboratoriokokeilla"

Fimea tekee mahdollisimman nopeasti tarkastuksen Porin Yliopiston Apteekissa, sanoo johtaja Eija Pelkonen lääkealan toimijoiden valvonnasta Fimeasta. Hän luonnehtii tapausta varsin erikoiseksi ja ainutlaatuiseksi.

– En muista tällaista tapausta minun aikanani ja olen ollut valvontatehtävissä 20 vuotta, Pelkonen sanoi STT:lle sunnuntaina.

Fimea sai tiedon tapahtuneesta lauantaina. Pelkosen mukaan tärkeintä on nyt potilasturvallisuuden varmistaminen.

– Toivon mukaan tästä selvitään säikähdyksellä. Apteekissa tehdään vähintään tarkastus ja katsotaan käytännössä, mitä siellä on tapahtunut ja että siellä on lääkejätteiden käsittely kunnossa. Meidän tiedossamme ei ole, että siellä voisi tapahtua vastaavaa heti uudestaan. Ainakaan tämänhetkisillä tiedoilla ei ole syytä epäillä, että siihen liittyisi rikollista toimintaa tai tahallisuutta.

 Apteekki myi vahingossa asiakkaalle erän käytettyjä insuliinikynäneuloja tiistaina. Satakunnan Kansa kertoi lauantaina, että farmaseutti oli todennäköisesti laskenut reseptipisteessä pakkauksen pöytätasolle ja ajatellut, että vie sen pois kun asiakaspalvelutilanne on ohi. Toinen työntekijä oli huomannut käyttämättömän näköisen pakkauksen ja ottanut sen.

Kynäneulat osti lehden mukaan äiti 14-vuotiaalle diabeetikkopojalleen. Kun asiasta ilmoitettiin äidille, pussissa oli 15 neulaa. Alkujaan niitä oli ollut 20. Äiti on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen torstaina.

Pelkosen mukaan laboratoriokokeilla ja seurannalla selvitetään, onko poika saanut tartuntoja käytetyistä kynäneuloista.

– Apteekin selvityksen mukaan lapsi oli saanut hepatiittirokotuksen heti, mikä on hyvä.

 

Toimiluvan haltija vastaa prosesseista

 

Pelkonen painottaa, että toimiluvan haltija vastaa prosesseista ja niiden täytyy olla kunnossa. Fimea ei etsi syyllisiä, vaan tutkii prosessin.

– Siellä ei saa olla heikkoja kohtia, joissa yksittäisen ihmisen virhe voi aiheuttaa riskin, että palautettavat ja myytävät lääkkeet sekaantuvat.

Hänen mukaansa Fimea on saanut Yliopiston Apteekilta hyvän selvityksen tapahtumien kulusta.

– Hiukan vajaisilla tiedoilla vielä kuitenkin olemme. Isompi kuva saadaan sitten, kun tarkastajat ovat käyneet paikan päällä.

Pelkonen korostaa, että lääkejätteitä ei saa tuoda tiloihin, joissa on asiakkaille myytäviä lääkkeitä. Niiden kulku pitää järjestää siten, että ne menevät eri kautta.

– Inhimillisiä erehdyksiä ja unohduksia saattaa kiireessä tapahtua, siksi prosesseilla täytyy varmistaa, että riskikohdat suljetaan pois.

 

"Inhimillinen vahinko"

 

 Viestintäjohtaja Jenni Tyrni Yliopiston Apteekista kertoi sunnuntaina, että asiaa käydään läpi Fimean kanssa puhelimitse tarkemmin heti pääsiäisen jälkeen.

– Olemme hyvin pahoillamme. Ei tällaista tietenkään ikinä pitäisi päästä tapahtumaan, mutta tässä on inhimillinen vahinko kyseessä. Kävimme välittömästi Porin toimipisteessä läpi lääkejätteiden käsittelyyn liittyvät ohjeistukset. Kertaamme ohjeet ketjun kaikissa muissakin apteekeissa. Lääkejätteitä ei saa hetkeksikään jättää mihinkään, vaan ne pitää siirtää suoraan niille kuuluviin astioihin.

Pelkosen mukaan myös jokaisen yksityisen apteekin velvollisuus on nyt käydä prosessinsa läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.