"Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat" – tuttu sananparsi väritti eriarvoistumis- ja tuloerokritiikkiä eduskunnassa

Oppositio syytti hallitusta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puutteesta, kun eduskunta kävi ensi vuoden talousarvion kimppuun.

Oppositiosta on hyökätty odotetusti hallitusta vastaan eriarvoistumis- ja tuloerokritiikillä. Suurin oppositiopuolue SDP syyttää hallituksen talouslinjauksia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja sydämen puutteesta.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan ensi vuoden budjettiesityksestä ei käy ilmi, miten eriarvoisuuden kasvu estetään ja yhteiskunnan eheydestä pidetään kiinni.

– Ilman sosiaalista oikeudenmukaisuutta budjetti on kuin talo ilman lämmintä liettä, kritisoi eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimiva Lindtman eduskunnassa aamupäivällä.

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että hallituksen budjettiesitys vähentää pienituloisimpien kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja jonkin verran. Sen sijaan seitsemässä ylimmässä tuloluokassa kotitalouksien käyttöön on tulossa lisää tuloja, selviää ministeriön suuntaa antavista laskelmista.

Oppositio iski Sipilän puheisiin pienituloisista

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myönsi viime viikolla Ylen A-studiossa, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin. Sipilän puheisiin kävivät eduskunnassa ainakin opposition SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin mukaan kyse ei ole itsestään tapahtuneesta kehityksestä, vaan hallituksen arvovalinnoista. Karin mielestä on hallituksen päätös, että "köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat".

– Ei ole oikein antaa satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia, kun samalla leikataan työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltä, sanoi vihreiden ryhmäpuheen pitänyt Kari eduskunnassa.

Vihreät haluaisivat muun muassa leikata niitä yritystukia, joita puolue pitää tehottomina, sekä uudistaa perhevapaita muun muassa naisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla.

Orpo: Menot pidettävä kurissa, ongelmia on yhä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toi jälleen esiin huolensa siitä, että vauhtiin päässyt talouskasvu ei ratkaise Suomen talouden perusongelmia. Orpo vaati aamupäivällä eduskunnassa, että valtion menot on syytä pitää kurissa.

Orpon mukaan liian moni suomalainen on yhä vailla työtä eikä työllisyysaste nouse tällä hallituskaudella niin paljon kuin hallitus oli alun perin toivonut. Valtion velan arvioidaan kasvavan ensi vuonna yli 110 miljardiin euroon.

– Ilmapiirin ja näkymien muutoksesta on syytä iloita, mutta samalla pitää mielessä, että kilometrejä tiellä kohti tasapainoa on vielä rutkasti edessä, sanoi Orpo eduskunnan suuressa salissa.

Kolme miljardia euroa miinusta ensi vuonna

Budjettiesityksen loppusumma ensi vuodelle on 55,7 miljardia euroa. Suomi elää edelleen yli varojensa, sillä hallituksen laatima budjettiesitys on kolme miljardia euroa miinuksella. Alijäämä aiotaan kattaa ottamalla lisää velkaa.

Hallitus ennustaa työttömyysasteen laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 70 prosenttiin ensi vuonna.

Budjetin laatineella hallituspohjalla eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on eduskunnassa takanaan kansanedustajien enemmistö. Tämän vuoksi ensi vuoden talousarvioesitykseen ei odoteta suuria muutoksia syksyn eduskuntakäsittelyn aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä pettyi isopalkkaisten haluttomuuteen talkoisiin

Työttömyys ja velkaantuminen huolettavat yhä Orpoa – eduskunnan suuressa salissa käytiin budjetin kimppuun