KHO: Erikoinen käytös ja vastaanottokeskuksen lähellä uhittelu ei ollut peruste aselupien perumiselle

Poliisiasemalla ja vastaanottokeskuksen lähellä erikoisesti käyttäytynyt mies saa pitää aselupansa, korkein hallinto-oikeus linjasi torstaina.

Miehen aseluvat oli vienyt Sisä-Suomen poliisilaitos, mistä mies oli hakenut lupia kahdesti vuonna 2015. Poliisien huomio oli kiinnittynyt hakutilanteissa miehen käytökseen, jota kuvailtiin oudoksi, ylimieliseksi, pelottavaksi ja yliasialliseksi.

Lupaharkinnassa selvitettiin miehen motiiveja hankkia aseita. Hän oli hankkinut vuoden 2015 aikana yhteensä kymmenen asetta ja kertoi haluavansa asekeräilijästatuksen. Poliisin mukaan harrastamisessa ja aseiden laadussa oli kuitenkin ristiriitaa.

Marraskuun lopussa 2015 mies oli osallisena välikohtauksessa Jyväskylässä Salmirannan vastaanottokeskuksen lähellä. Mies kertoi tulleensa valokuvaamaan rakennuksia, mutta vartija piti miehen käytöstä uhmakkaana. Vartija kutsui paikalle poliisin, ja poliisi katsoi, että miehen epävakaa, impulsiivinen ja pelottava käytös antoi perusteet aselupien perumiselle.

Mies valitti poliisilaitoksen päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Korkein hallinto-oikeus arvioi asiaa toisin. KHO:n mukaan miehen käytös ei sellaisenaan tarkoittanut, ettei hän olisi sopiva käsittelemään ampuma-aseita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .