KHO: Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt kuulla irakilaislasta

Maahanmuuttovirasto oli hylännyt irakilaisen turvapaikanhakijan ja hänen lapsensa hakemuksen kansainvälisestä suojelusta ja oleskeluluvasta aikuisen turvapaikkapuhuttelun perusteella.

Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt kuulla 13–14-vuotiasta lasta ennen päätöstä kansainvälisestä suojelusta, linjaa korkein hallinto-oikeus vuosikirjapäätöksessään. Maahanmuuttovirasto oli hylännyt irakilaisen turvapaikanhakijan ja hänen lapsensa hakemuksen kansainvälisestä suojelusta ja oleskeluluvasta aikuisen turvapaikkapuhuttelun perusteella.

KHO:n mukaan viraston toiminta oli virheellistä eikä noudattanut perustuslakia, Euroopan unionin perusoikeusasiakirjaa, lapsen oikeuksia koskevaa yleissopimusta eikä ulkomaalaislakia.

– Lapsen kuulemista ei asiassa saadun kirjallisen selvityksen perusteella ollut voitu pitää ilmeisen tarpeettomana, KHO toteaa.

Hallinto-oikeudessa lapsen puolesta vastaselityksen tehnyt aikuinen oli perustellut lapsen kuulemista muun muassa sillä, että tätä oli uhkailtu koulussa sunnitaustan vuoksi. Myös taksikuskina Irakissa toiminutta vanhempaa oli hänen kertomuksensa mukaan uhattu useita kertoja sunnitaustan vuoksi. Myös hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että kyseiset bagdadilaiset voidaan palauttaa Irakiin.

KHO kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi, koska päätökset oli sen mukaan tehty virheellisessä järjestyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.