KHO päätti: motoristin kadonnut parkkilippu ei saanut johtaa pysäköintivirhemaksuun

KHO:n tuoreen päätöksen mukaan moottoripyöräilijän kadonnut pysäköintilipuke ei saanut johtaa pysäköintivirhemaksuun.

Tapaus sattui Porvoossa kesällä 2012. Mies oli jättänyt pyöränsä maksulliselle pysäköintipaikalle ja kiinnittänyt kertomansa mukaan pysäköintilipukkeen pyörän tuulilasin taakse. Kun pysäköinninvalvoja saapui paikalle, ei lippu enää ollut paikoillaan. Moottoripyöräilijälle määrättiin pysäköintivirhemaksu.

Asia eteni valituksen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), joka teki päätöksen asiasta maanantaina.

KHO:n mukaan "tieliikennelaissa tai -asetuksessa ei ole määräyksiä siitä, miten moottoripyöräilijän on osoitettava maksaneensa pysäköintimaksun, kun moottoripyörä pysäköidään maksulliselle pysäköintipaikalle. Porvoon pysäköinninvalvoja on ohjeistanut moottoripyöräilijöitä pitämään maksulipukkeen taskussaan ja laittamaan automaatista saatavan muistilapun moottoripyörään. Tällaista ohjetta ei kuitenkaan asiassa saadun selvityksen mukaan ole merkitty pysäköintiautomaattiin tai muualle pysäköintialueella."

KHO katsoi pysäköinninvalvojan tapaan, ettei miehen kertomusta maksun maksamisesta ole syytä epäillä. Miehen katsottiin menetelleen tieliikenneasetuksen ja pysäköintiautomaatin ohjeen mukaisesti. "Tämän vuoksi hallinto-oikeuden ja pysäköinninvalvojan päätökset on kumottava ja pysäköintivirhemaksu palautettava", totesi KHO.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lumisade esti pysäköintikiekon näkymisen – autoilija sai armahduksen