KKO: Hivistä kumppanille kertomatta jättänyt ei syyllistynyt rikokseen

Hiv-positiivinen mies ei syyllistynyt rikokseen, vaikka hän oli naisen kanssa suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä kertomatta tälle sairaudestaan.

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan tartunnan todennäköisyys oli niin pieni, että syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä oli hylättävä. KKO kiinnitti ratkaisussaan huomiota muun muassa siihen, että mies käytti viruslääkitystä, joka todennäköisesti alentaa tartuntariskiä entisestään.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus olivat tuominneet miehen. Käräjäoikeus katsoi, että mies yritti vahingoittaa naisen terveyttä aiheuttamalla tälle elinikäisen vakavan sairauden. KKO kuitenkin arvioi, ettei viruslääkitystä käyttänyt mies yrittänyt tahallaan vahingoittaa naisen terveyttä tai pitänyt todennäköisenä, että tämä saisi hiv-tartunnan.

Syvästi järkyttynyt nainen kertoi, ettei olisi suostunut seksiin hiv-positiivisen kanssa edes kondomin kanssa. Hän ei saanut tartuntaa.

Hiviä pystytään nykyisin hoitamaan lääkityksellä, eikä sairaudella ole enää merkittävää vaikutusta sitä sairastavan elinikään. Virusta ei kuitenkaan pysytä poistamaan elimistöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.